Hilisõhtune eurodebatt leidis kaasamõtlejaid

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Viru keskraamatukogu saali ummistasid poliitikuid kuulama tulnud huvilised, kelle hulgas
võis ära tunda ka Seaküla Simpsoni. Vasakul istub luuletustega esinenud Contra.
Lääne-Viru keskraamatukogu saali ummistasid poliitikuid kuulama tulnud huvilised, kelle hulgas võis ära tunda ka Seaküla Simpsoni. Vasakul istub luuletustega esinenud Contra. Foto: Aarne Mäe

Reedeõhtune "Euroopa öö" Lääne-Virumaa keskraamatukogus, kus kuulajate ette debatile astus europarlamenti pürgijate raskekahurvägi, tõi kokku oodatust oluliselt rohkem huvilisi.


Kui kolmapäeval TLÜ Rakvere kolledžis toimunud eurovalimiste debatil oli osalejaid kuulajatest rohkem, siis reede õhtul Lääne-Virumaa keskraamatukogus peetud "Euroopa ööle" kogunes huvilisi nii palju, et raamatukogu lasteosakonna juhataja Reet Tomband arvas, et ürituse oleks pidanud hoopis spordihallis pidama.


Raamatukogu saal oli inimesi puupüsti täis, erakonnad olid esindatud raskekahurväega, sest kohal oli koguni neli valimisnimekirjade esinumbrit - Tunne Kelam Isamaa ja Res Publica Liidust, Ivari Padar sotsiaaldemokraatlikust erakonnast, Kristiina Ojuland reformierakonnast ja Anto Liivat rahvaliidust.

Neile sekundeerisid roheliste teine number Peep Mardis­te, keskerakonna kolmas number Vilja Savisaar, kristlike demokraatide kolmas number Andres Toome ning üksikkandidaadid Indrek Tarand ja Martin Helme.
Europarlamenti pürgijad esitasid oma erakonna või isiklikke seisukohti ja vastasid rahva küsimustele, lõpuks korraldati saalisolnute seas ka minihääletus, mille võitis ülekaalukalt Indrek Tarand.

Protestikandidaat

Indrek Tarand, kes suutis rahvast mitmel korral lõbustada, teatas, et tema kandideerib protesti märgiks.
"Protesteerin kodanikuna kodanikuühiskonna hävitamisele suunatud parteiliste manipulatsioonide vastu," lausus ta ja tõi ühe näitena välja valimiskorra, mille kohaselt antakse hääl erakonnale, mitte inimesele.

Teine üksikkandidaat Martin Helme arvas, et praegune süsteem soosib üksikkandidaate. "Inimesed tahavad valida inimest, mitte erakonda," selgitas ta.

Andres Toome, kes jagas kristlike demokraatide vali­misplatvor­mi­na uut testamenti, teatas aga, et lootma ei pea mitte inimestele, vaid jumalale.

Mitu kandidaati rõhutas vajadust kaitsta Euroopa Parlamendis Eesti rahvuslikke huvisid. Tunne Kelam lausus, et Eesti rahvuslikud huvid on kõige paremini kaitstud siis, kui me teostame ühtset Euroopa poliitikat.

Kelami sõnul on IRLi platvormi lähtekoht sotsiaalne, inimnäoga turumajandus. Täpselt samasugusel lähtekohal oli ka Vilja Savisaar, kes lausus, et keskerakond püüdleb Euroopa inimnäolise kapitalismi poole.

Peep Mardiste ütles, et roheliste valimisplatvorm baseerub loodusseadustel. "Sama moodi edasi käitudes saab meie "kodu" varsti otsa," lausus ta.
Rahvaliitlase Anto Liivati hinnangul peaks Eesti õppima paremini osalema.

Ivari Padar suunas tähelepanu sellele, et suurest majanduskriisist saavad välja kõik riigid üheskoos, mitte igaüks omaette.

Konku juba ootab
Kristiina Ojuland pidas aga suurimaks väljakutseks, et Euroopa Liit saaks lõpuks ühise energiapoliitika, mida praegu veel pole.

Saadikukandidaatide debatti juhtis Urmas Vaino, meeleolu aitas oma luuletustega üleval hoida rahvalaulik Contra.

Lõbusat tuju pakkus ka Simson von Seakyll, kes punasõduri mundris koos püssimehest sõbraga kohale saabus ja teatas, et tuldi Ojulandi järele.

"Konku juba ootab," teatas Simson tähtsalt. "Ja sina, Vilja, ära naera midagi, sinu jaoks jätkub ka ruumi," lisas ta hetk hiljem.

Punaväelased istusid siiski rahulikult esiritta ja kedagi hilise õhtutunnini kestnud ürituselt kaasa ei viinud.


HÄÄLETAMINE

Indrek Tarand - 19
SDE - 11
Reformierakond - 8
Rahvaliit - 8
IRL - 7
Martin Helme - 4
Rohelised - 4
Keskerakond - 2
Kristlikud demokraadid - 0. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles