Jõhvi kosib Kohtla-Järvet tükikaupa

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi.
Jõhvi. Foto: REIN SIKK/VIRUMAA TEATAJA

Kuigi nii Jõhvi kui Kohtla-Järve volikogu on avaldanud valmisolekut liitumiskõneluste alustamiseks, saavad kahe omavalitsuse juhid võimalikust ühteheitmisest erisuguselt aru, kirjutab

Põhjarannik

.


Kohtla-Järve linn on nõus ühinema Jõhviga, kuid ei pea õigeks, et maakonnakeskusega liituksid valitud linnaosad.

Kohtla-Järve volikogu vormistas Jõhviga ühinemisläbirääkimiste alustamise otsuse aprilli lõpus. Selle poolt hääletasid üksmeelselt kõik 18 kohalolnud saadikut. Otsuses seatakse ühinemise tähtajaks 2011. aasta. Linnavalitsusel ja volikogul tuleb jõuda lõpliku seisukohani, kas liituda või mitte, järgmise aasta aprilli lõpuks.

Volikogu esimees Arne Berendsen märkis, et Jõhviga ühinemine on mõistlik samm ja seda on Kohtla-Järve välja pakkunud ka varem. "Me oleme Jõhviga nii tugevalt seotud, ühises omavalitsuses oleks paljusid probleeme lahendada märksa lihtsam ja ka odavam kui praegu," sõnas ta.

Samas tuleks Berendseni hinnangul välistada, et Jõhviga võiksid ühineda vaid mõned linnaosad, näiteks Ahtme ja Sompa, nagu on soovinud osa Jõhvi volikogu liikmeid. "Ma ei pea seda põhimõtteliselt õigeks, sest mis siis ülejäänud Kohtla-Järvest saaks, kui me need linnaosad loovutame," ütles Berendsen volikogu ees.

Ühinemisidee käimalükkaja, Jõhvi vallavanem Tauno Võhmar ütles, et maakonnakeskusele pole liitumine kogu Kohtla-Järvega vastuvõetav.

"Kohtla-Järve kaasamine on meile segadust tekitanud. Ja ma ei näe Jõhvis enamuse meelsust taastada endine Kohtla-Järve," sõnas Võhmar, viidates 1990ndate algusele, mil Jõhvi lahkus Kohtla-Järve koosseisust, taastades oma iseseisvuse. Ta ütles, et läbirääkimiste käigus tuleb leida kompromisse ning kui need puuduvad, siis ühinemisest loobuda.

Eile ütlesid Jõhviga ühinemise ettepanekule "ei" ka Kohtla-Nõmme ja Toila volikogu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles