Ansip tõrjub sotse valitsusest välja

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansip ütles reede õhtul, et sündida võib uus valitsusliit, sest Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit võivad moodustada delegatsiooni kõneluste alustamiseks Rahvaliidu ja rohelistega, kirjutas BNS.

Ansip möönis pärast Reformierakonna juhatust, et konsultatsioonid võivad viia uue koalitsioonini, kui teised parteid pakuvad paremaid lahendusi maailmavaatelistes vaidlustes uue töölepinguseaduse ümber.

Reformierakonna esimees lisas, et konsultatsiooni peaksid algama võimalikult ruttu. "Mida varem, seda parem, sest aeg ei oota," kinnitas ta. Reformierakonna delegatsiooni kuuluvad Rain Rosimannus, Kristen Michal ja Rein Lang.

Ansipi sõnul ootab Reformierakond tulemusi eelkõige kõnelustelt Rahvaliiduga. Ta tunnistas, et on juba Rahvaliidu juhi Karel Rüütliga telefonitsi vestelnud. "Neil on valmidus," ütles Ansip, lisades, et Reformierakond tahab täpselt teada Rahvaliidu seisukohti. Need peaksid selguma Rahvaliidu volikogul laupäeval.

Samas välistas Ansip koalitsiooni Keskerakonnaga. "Niikaua, kuni mina olen Reformierakonna esimees, seda ei juhtu," teatas ta.

Ansip nentis, et valitsusliidu võimaliku lagunemise põhjuseks on vaidlused uue töölepinguseaduse üle. "Me oleme seda tundide viisi arutanud, kuid edasiminekut pole olnud," ütles ta.

Peaministri hinnangul pole sotsid teinud piisavaid kompromisse, kuigi olukorra jätkumine võib teatud stsenaariumite korral tähendada tänavu miljardi krooni suurust puudujääki, mis järgmisel aastal võib olla üle kolme miljardi ja ületuleval aastal veel kaks korda suurem.

Peaminister teatas, et Reformierakond ja IRL ei ole nõus töötuskindlustusmakse määra tõstmisega, sest tööjõu täiendav maksustamine halvendav Eesti konkurentsivõimet ning ka inimeste elatustaset. "Sellega me nõus ei ole," teatas Ansip.

Peaministri sõnul teavitas ta sotse reedel toimunud kolme parteijuhi kohtumisel, et kui Reformierakond ei saavuta rahuldavat kompromissi, jätab ta endale vabaduse võimuliidu muutmiseks konsultatsioone alustada.

Ta kinnitas reedel kella 16.30 paiku, et pole veel näinud sotside uusi kompromisse, mida SDE juhatus reede pärastlõunal arutas. Samas ei välistanud Ansip ka koalitsiooni jätkamist. "Ma loodan väga, et nad teevad sellise pakkumise, mis on meile vastuvõetav," ütles ta.

Rahvaliidu endise esimehe ja praeguse riigikogu liikme Jaanus Marrandi hinnangul ei peaks Rahvaliit praegu Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liiduga ühisesse koalitsiooni minema. Marrandi ütles BNS-ile, et loomilikult langetab otsuse koalitsiooniläbirääkimiste alustamise kohta erakonna juhatus, kuid tema isiklikult on eitaval seisukohal.

"Minu hinnang on, et me ei peaks minema ühte koalitsiooni Reformierakonnaga, kelle üks põhiseisukohti on olnud viimastel aastatel tulumaksu langetamine ja kes keeldub tulumaksu tõstmisest rääkimisest," lausus Marrandi.

Tema sõnul ei ole võim selline asi, mille juurde tuleks iga hinna eest pürgida.

Reformierakond kutsus reedel sisepoliitilise olukorra arutamiseks kokku juhatuse erakorralise koosoleku, erakorraliselt kogunesid pärastlõunal ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles