Juhtkiri: Haljala majakas

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valgusfoor on Haljala inimesele ilmselt auasi – selline väike koht ja ikkagi oma foor. Samuti on valgusfoor teatud moel Haljala Nokia, sest mäletavad ju paljud mujalt tulijadki kohta just selle tõttu, et seal asub Viru Õlu ja on valgusfoor. Seisab see seal uhkelt omaette, justkui majakas.

Haljala valgusfoor oli üks esimesi, mis Lääne-Virumaal 1980. aastate lõpul paigaldati. Siis olid Viru kolhoosi hiilgeajad, avati suurfarm ja autod vedasid sõnnikut läbi Haljala, luugid lahti.

Teinekord pidid autod äkki pidurdama, nii et sõnnik maha lendas. Valgusfooriga oli aga liiklemine kultuursem.

See foor on alati suureks üllatuseks neile, kes esimest korda Haljalasse satuvad – nii väikses ja suhteliselt vaikse liiklusvooga kohas ei oskaks ju valgusfoori oodata. Pealegi on see nii vana ja tuhmunud värvidega, et raske on märgatagi, mis värvi tuli seal just põleb. Hea, kui foorigi tähele paneb.

2006. aastal arutleti samuti foori saatuse üle. Ka siis leidsid haljalalased, et foor on muutunud harjumuspäraseks, olles killuke asulast ja sellest oleks kahju loobuda. Mõni pidas foori lausa kaubamärgiks, mille järgi Haljalat tuntakse. Ja alles see jäi.

Aga aeg on vahepeal edasi liikunud ja foor veelgi enam amortiseerunud.

Niisiis tasub mõelda tulevikule ning ajale jalgu jäänud foorile sobib paremini asemikuks ehk modernne ringristmik kui õnnetud anna-teed-märgid, mis endisaegset foorihiilgust kuidagi ei kanna.

Ka praktilistel kaalutlustel oleks mõttekas toetada ringristmiku ehitust, sest maanteeameti hinnangul aitab see kõige efektiivsemalt tõsta liiklusohutust ja -kiirust.

Veel kurvem oleks, kui foor, ühel hetkel töö lõpetades, lihtsalt õnnetult ristmikule norutama jääks.

Kuid ega foori kadumisega ei pea see kaduma elanike mälust. Kunagi tegutses Haljalas Foori kohvik, piltlikult öeldes saab foorid ju kuidagi taastada, n-ö asendada ... Tuleb lihtsalt kujundlikult mõelda või kasutada metafoori.

Miks mitte kuulutada välja ideekonkurss foorimälestuse elushoidmiseks? Võimalusi selleks ju jagub. Kindlasti vajaks selline sümbol mäletamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles