Poolteist tuhat vormikandjat alustab esmaspäeval õppelahinguid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmistumine õppuseks Kirdekonn käib täie hooga.
Valmistumine õppuseks Kirdekonn käib täie hooga. Foto: Kirde kaitseringkond

Esmaspäeval algab Ida- ja Lääne-Viru maakondades Kirde kaitseringkonna taktikaline väliharjutus Kirdekonn, millest võtab osa ligi 1500 ajateenijat ning kaadrikaitseväelast.

Nelja päeva jooksul harjutavad jalaväelased, tankitõrjujad, pioneerid, suurtükiväelased, õhutõrjujad, kaitseliitlased, sõjaväepolitsei ning tagalaüksused koostööd taktikalises olukorras Maidla, Mäetaguse, Jõhvi, Sonda, Vinni, Väike-Maarja ja Kadrina valla territooriumil.
Lahingutegevuses kasutatakse paukmoona ning kaevetööde asukohad on eelnevalt kooskõlastatud maaomanikega. Harjutuse lõpus toimuvad koheselt ka esmased korrastustööd.
Kirde kaitseringkonna ülema kolonelleitnant Enno Mõtsa sõnul on kolmandat korda korraldatav õppus eelnevatest erinev. Kui varasematel aastatel toimus Kirdekonn keskpolügoonil, siis tänavu sellest maa-alast ei piisanud: „Lisaks ringkonna pataljonidele on kaasatud tegutsema üksused 1.brigaadist, ehk üheaegselt hakkab „sõdima“ poolteisttuhat meest ja naist. Seetõttu on meil vaja üsna palju liikumis- ja manöövriruumi.“
Mõtsa tõdemusel sunnib suurem ala allüksuste ülemaid tegevusi koordineerima, vältimaks omavahelisi arusaamatusi. Ka kohalike elanikega ei tohiks vormikandjatel arusaamatusi tekkida: „Õppusel osalejad instrueeritakse maa-alade kasutamise piirangutest ning rakendatakse meetmeid liikumisteede korrashoiuks,“ lubas kolonelleitnant Mõts.

Kirde kaitseringkonna pioneeriüksus valmistab õppusel ette jalaväelaste ning suurtükiväelaste positsioone, tagab oma jõudude liikuvuse ning takistab vastase edasijõudmist tõkete ja miiniväljadega. Suurtükiväelased toetavad jalaväe tegevust kaudtulega.
Õhutõrjepataljoni ajateenijate ülesanne on kaitsta oma jõudusid ning teavitada neid õhuohust. Õppusele on kaasatud õhuväe kopterid, mis imiteerivad vastase õhuluure- ja rünnakuvahendeid.
Oma oskusi lihvivad tagalaüksused - nende kanda jääb toidu, laskemoona ja kütuse tagamine ning haavatud ja langenud võitlejate evakueerimine.
Rivist välja langejate üle otsustavad õppusel vahekohtunikud, pataljonide tegevust ning koostööd teiste üksustega hindavad hindajad.

Kirdekonn algab esmaspäeval Viru jalaväepataljoni rännakuga Maidla valda, ning teiste üksuste ümberpaiknemisega Mäetaguse - Väike-Maarja – Viru-Jaagupi alale. Rännakuid julgestavad õhutõrjujad ja toetavad pioneerid.
Teisipäeval valmistuvad üksused lahinguks ning kolmapäeval asub vastane, keda etendavad elukutselised sõdurid Scoutspataljonist, rünnakule. Õppus lõpeb neljapäeva õhtul.

Kirde kaitseringkonda kuuluvad Viru jalaväepataljon, suurtükiväepataljon, õhutõrjepataljon, pioneeripataljon ja tagalakeskus. Lisaks neile osalevad Kirdekonnal ka sõjaväepolitsei, Alutaguse ja Viru malevate staabid, tagalapataljon ning vastast etendavad kaitseväelased Scoutspataljonist.

Kirdekonn on ettevalmistuseks maaväe suurimale õppusele Kevadtorm. Kaitsevägi loodab elanikkonna mõistvale suhtumisele. Küsimuste või probleemide tekkimise korral palutakse võtta ühendust õppuse tsiviil-militaarkoostöö eest vastutava kapten Marek Vitsuriga (tel 58846211).
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles