Reformikad meelitasid vanainimesed «oravavõrku»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Internet

Reformierakonna sisevalimiste petuskeemi üks ohvritest selgitas Virumaa Teatajale, kuidas ta skeemi ohvriks sattus ja mida ta erakonna suhtes edasi teha plaanib.

Üks petuskeemi ohvreist, rakverlanna Heli Laine Sinijärv (89) luges esimest korda, et e-hääletas reformierakonna sisevalimistel, eile Eesti Ekspressist. «Alguses naersin, pärast vihastasin,» kirjeldas vanamemm oma reaktsiooni. Tegelikult tekitab olukord temas aga nördimust. «Nad arvavad, et vanainimesed on lollid ja debiilikud, kelle üle on hea naerda.»

Sinijärv rääkis, et juba reformierakonna liikmeks värvati ta tänaval nii, et ta täpselt aru ei saanudki, et erakonda astus. Temalt küsiti küsimusi ja hiljem paluti allkirja, kuid ei selgitatud, et allkirja andmisega avaldab ta soovi erakonda astuda. «Ma natuke jahtun nüüd paar päeva ja esmaspäeval lähen reformierakonna kontorisse ning astun erakonnast välja,» oli proua veendunud, et siin tema ühine tee oravatega lõppeb.

Reform alustab uurimist esmaspäeval

Reformierakonna Lääne-Virumaa arendusjuhi Taimi Sambliku sõnul ei ole praegu antud teemas midagi sisulist öelda, sest faktid puuduvad. «Esmaspäeval alustab uurimist erakonna peasekretäri moodustatud uurimisrühm,» märkis Samblik.

Küsimusele, kas vastab tõele, et Lääne-Virumaal pääseb Oravavõrgule ligi üksnes arendusjuht ja piirkonna juht Kristiina Ojuland, vastas Samblik jaatavalt, kuid ei täpsustanud, kas võrgus ka valgust kartvaid tegusid toime pandi. «Täna ei saa ma midagi kommenteerida. Kui uurimisrühm oma töö teeb, siis saame ise ka rohkem teada. Oleme igati koostöövalmis, et välja selgitada, mis tegelikult juhtus.»

Aleksandr Holst, reformierakonna Lääne-Viru juhatuse liige ja Rakvere piirkonna esimees oli eile napisõnaline nagu erakonnakaaslasedki. «Ma ei ole selles küsimuses targem kui iga teine Rakvere piirkonna liige, kes andis oma hääle Oravavõrgus. Mis tegelikult juhtus ning mis või kes selle taga on, näitab uurimine,» ei avaldanud Holst juhtunu kohta rohkemat.

Tema sõnul pääsevad Lääne-Virumaal Oravavõrgule ligi üksnes kaks inimest, kelleks on Reformierakonna Lääne-Virumaa juht Kristiina Ojuland ja arendusjuht Taimi Samblik.

Reformierakondlasest Rakvere abilinnapea Allar Aron jäi omapoolsete kommentaaridega erakonna käitumise suhtes tagasihoidlikuks. «Sain sellest teada kolmapäeva õhtul, kuid ei oska siiani midagi arvata,» ütles Aron. Küsimust erakonna vahetamise kohta pidas pidas Aron veel ennatlikuks.

Silmanägemise kontroll

Väidetavalt korraldas reformierakond nii 2011. aastal kui äsja sisevalimistel pettuse, kus osales enda teadmata ka mitu Lääne-Virumaa pensionäri, aidates seeläbi moodustada peaminister Andrus Ansipi partei juhatust.

Ekspressis välja toodu põhjal mindi pettusega suisa nii kaugele, et erakonda värbamine toimus vanuritele pealtnäha süütu silmanägemise kontrolli teenuse osutamisena. Vanainimeste nägemise kontrolliks vajalikku ankeeti kasutati aga kui erakonda astumise taotlust.

Ekspressis välja toodud petuskeemi kohaselt tehti erakonnaga liitunud vanainimestele fiktiivne elektrooniline postiaadress, mida kasutati Oravavõrgus sisevalimistel soovitud suunas hääle andmiseks. Paljudel vanainimestel puudus tegelikkuses isegi internetti pääsemise võimalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles