Reformierakonna uurimiskomisjon kutsub vaibale arendusjuhi ja Einar Vallbaumi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Andres Haabu

Reformierakonna valimispettuse tagamaade selgitamiseks moodustatud uurimiskomisjon otsustas, et enne seisukoha võtmist kuulatakse täna üle Reformierakonna Lääne-Viru piirkonna arendusjuht Taimi Samblik ja maavanem Einar Vallbaum.

Riigikogu reformierakondlasest liige Väino Linde ütles pärast töörühma esimest kohtumist ajakirjanikele, et praeguseks on üle vaadatud seni kogutud dokumendid, aga ka näiteks Euroopa Parlamendi liikme, Lääne-Viru maakonnaorganisatsiooni esimehe Kristiina Ojulandi ütlused. «Tahame asja edasi rääkida ka teiste inimestega, kes võivad mingil moel olla juhtumiga puutumuses,» lausus ta.

Järgmisena soovibki töörühm kohtuda Lääne-Viru piirkonna arendusjuhi Taimi Sambliku ja Lääne-Viru maavanema Einar Vallbaumiga, kes samuti kuulub piirkonnaorganisatsiooni juhatusse ja kandideeris valimistel ka erakonna juhatuse liikmeks. «Meid huvitaksid ka tema seisukohad,» ütles Linde.

Küsimusele, kas häältega manipuleerimise on üles tunnistanud arendusjuht Samblik, vastas Linde, et ei saa seda öelda, enne kui pole inimestega otse rääkinud. Samas lisas ta, et maavanem ülestunnistust pole teinud.

Linde kinnitusel on lisaks Lääne-Virumaal ilmsiks tulnud pettustele kolm samalaadset juhtumit avastatud ka Võrumaal. Tema kinnitusel on pisteliselt kontrollitud hääletamist teisteski maakondades, kuid mujal kahtlusi pole tekkinud.

Töörühm soovib juhtunu asjaolud välja selgitada ja neist kokkuvõtte teha hiljemalt homseks, et edastada see Reformierakonna aukohtule. Linde sõnul peaks kokkuvõte sisaldama ülevaadet kõigist kinnitust leidnud asjaoludest, näiteks seda, kes, kuidas ja kelle häältega manipuleeris.
Töörühm tuleb uuesti kokku täna pärastlõunal.

Valimispettuse uurimise töörühma, mis praegu riigikogu ruumides koguneb, kuuluvad lisaks peasekretär Martin Kukele riigikogu liikmed Väino Linde ja Peep Aru, erakonna piirkondade divisjoni juht Reimo Nebokat ja IT-juht Mati Leet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles