Taimi Samblik tunnistab: „Kartsin oma elu pärast“

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimi Sambliku sõnul on ta ainult tõtt rääkinud ning selles suhtes peab oma olukorda paremaks kui oponentidel.
Taimi Sambliku sõnul on ta ainult tõtt rääkinud ning selles suhtes peab oma olukorda paremaks kui oponentidel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakonna Lääne-Viru maakonna arendusjuht Taimi Samblik ütles Virumaa Teatajale, et oravate e-häälte skandaali summutamiseks lasid Kristiina Ojuland ja Einar Vallbaum käiku karmid ähvardused.
 

Kristiina Ojuland ütles esmaspäeval oma pressikonverentsil, et teid jälitati „chicagolikult“ ega lubatud partei kontori poolt temaga kokku saada. Kas see vastab tõele?
See ei vasta tõele, kui keegi on üldse šantažeerimisega tegelenud, siis need on Ojuland ja Vallbaum ise, tahtes mind panna rääkima seda juttu, mis neile sobilik on.

Kuidas see šantažeerimine täpselt käis?
See, kuidas nad reedel tegutsesid… Nad tabasid mind mu kodumaja eest. Kui ma vaatasin aknast välja, siis nägin ma Einari autot maja ees. Mul olid ka teised kohtumised kokku lepitud ja ma läksin välja. Rääkisime siis juttu. Siis tehti mulle selgeks, mida ma pean rääkima ja kuidas see asi välja võiks näha.

Kuidas see kõik välja nägi?
Einar oli juba maja ees, vähem, kui viie minuti pärast saabus ka Ojuland, istusime siis Ojulandi autosse ja nad tahtsid konkreetselt, et ma kirjutaksin alla erakonnast lahkumise avaldusele, et ma kirjutaksin alla töölepingu lõpetamisele ja et ma annaksin oma tööarvuti ja asjad Ojulandile kaasa, et ta saaks nii-öelda puhta poisina minna erakonna peasekretäri juurde, et öelda: meie poolt on juhtum lahendatud ja elame edasi. Mina muidugi keeldusin alla kirjutamast.

Kas nad tahtsid allkirju kohapeal?
Jah, Einari konkreetne ütlemine mulle oli, et me ei saa sind siit autost ära lasta, sest nii, kui sa välja astud, mõtled kohe ringi.

Kas nad pakkusid midagi selle eest?
Einari konkreetne jutt oli, et lähed Tenerifele, oled seal kuu aega ja kui tagasi tuled, on kõik juba möödas ja me toetame sind aasta lõpuni, et saaksid rahulikult edasi elada.

Kuidas te lahku läksite?
Meie lahkuminek toimus väga kiiretel asjaoludel, sest minul oli kohtumine ja ma ütlesin, et ma ei saa teiega siin pikalt seletada. Kuna mul telefoni polnud kaasas, siis Einar helistas sellele inimesele ja leppis kohtumise kokku maavalitsuse parklasse. Aga minu jaoks oli see asi kõik juba nii halvalõhnaline, et ma otsustasin sellele kohtumisele mitte minna ja sõitsin hoopis teises suunas.

Seega põgenesite. Kui kaua see kohtumine kestis?
See võis olla isegi ligi tund. Sõideti majast eemale, telefonid lendasid pagasnikusse, raadio pandi ragisema, klassika.

Kas see oli hirmuäratav?
Ütleme niimoodi, et mingil hetkel ma tõesti tajusin ohtu oma elule ja tervisele. Ma tajusin, et see asi siin hästi ei lõpe ja mind tõesti ei lasta minema enne, kui ma pole asjadele alla kirjutanud.

Nii, et kartsite oma elu pärast?
Jah, võib öelda küll.

Einar Vallbaum ja Kristiina Ojuland on ähvardanud teid nüüd kohtusse kaevata. Kas teid hirmutab see?
Oma kohtusse kaebamist ma ei karda ja mind ennastki huvitab, et millest nad mind süüdistavad. Kui nad süüdistavad mind tõe rääkimises, siis sellest saab huvitav protsess.
Erinevalt neist on minul väga lihtne, sest ma olen kogu aeg tõtt rääkinud ning ma ei pea poole käigu pealt oma ütlusi muutma.

Kui see pettus läinud kolmapäeval reformierakonna enda pressiteate kaudu avalikkuse ette jõudis ja neljapäeval Eesti Ekspressis ilmus, mida te siis tundsite?
Ütleme nii, et järgnesid unetud ööd.

Kas kahetsete ka, et te üldse nii tegite?
Jah kahetsen. Aga ma ei saa lubada, et  on inimesi, kes arvavad, et neile on kõik lubatud. Kindlasti on meil ka inimesi, kes neid pimesi kummardavad ja usuvad. Nende käsud ei kuulunud toona minul kui reatöötajal vaidlustamisele.

Äkki oleksite saanud siiski midagi ette võtta?
Jah, kindlasti oleks minust olnud arukas suunata see teema kellelegi teisele.

Kas enne saite Vallbaumi ja Ojulandiga hästi läbi?
Me ei ole tülli läinud, meil on lihtsalt erinev arusaam aususest. Ma ütlesin ka sel kohtumisel, kus nad mu käsi väänasid, et ma olen otsustanud ausaks jääda.
Oleme läbi aegade väga hästi läbi saanud ja väga head koostööd teinud, ma ei heidaks sellele perioodile midagi halba ette.

Vähemalt Einar Vallbaumiga peate ühte maakonda ka edasi mahtuma.
Ma ütlen, et mina ei põgene nende inimeste eest. Aga võib-olla tõesti juhtub nii, nagu Einar seal reedel ütles, et paari aasta pärast, kui ma juba päris hästi elan, siis makstakse mulle kätte ja ma ei taha teada, mis minuga juhtub.
Einar ütles mulle otse, et Kristiina läheb üle laipade, et parem võta see asi enda peale ja küll me hoolitseme su eest.

Kas te olete kogu seda saagat meedias jälginud?
Ei, olen püüdnud kas või oma tervise huvides hoida end sellest kõigest eemale. Ma ei vaadanud isegi Ojulandi pressikonverentsi.

Milline roll on erakonna peakontoril?
Olen veendunud, et peakontor pole tänaseks poolt valinud, nende huvi on selle juhtumi raames algusest peale tõde päevavalgele tuua. Sealt pole mind keegi rünnanud ega sõnu suhu pannud, ainus asi, mis mulle öeldi, oli, et Taimi, jää ausaks. Olen saanud ka palju toetavaid kõnesid erakonnakaaslastelt ja teistelt.
Ma ei usu ka mingeid erakonnasiseseid vandenõuteooriaid, et kellestki tahetakse lahti saada või, et Ansip tahab Ojulandi pead, see on jama.

Mis nüüd edasi saab?
Ma ei tea, mis saab, võtan päev korraga. Aga selles suhtes on mul süda puhas ja meel kerge, et ma ei pea vassimise peale oma aega kulutama.

Olete arendusjuhina töötanud üle viie aasta. Kas see oleks teile suur kaotus, kui teid nüüd parteist välja visatakse?
Ma saan kindlasti hakkama, elu läheb edasi.

Olete olnud seni avalikkus eest varjul. Kuidas te tundsite end nüüd kaamerate tähelepanu all?
Kindlasti mitte mugavalt. Minu eesmärk ei ole olnud meediatsirkust teha vaid aidata kaasa täie tõe ilmsiks tulekule.

Kas see kõik tuli teile üllatusena?
Jah. Aga kui me paneme nupud lauale, siis iga terve mõistusega inimene näeb, kellel on sellest asjast kõige rohkem kaotada. Ja see, kellel on kõige rohkem kaotada, teeb kõige suuremat meediatsirkust.

Mida see asi on teile õpetanud?
Õpetanud on palju. Kui see ükskord kõik läbi on, siis saan kindlasti öelda, et olen tugevam, kui varem. Täna saan öelda, et väga lihtne on inimeste manipulatsioonidega kaasa minna, aga kõige eest tuleb ka vastutust kanda.

Mida te kahetsete?
Seda, et ma läksin nende manipulatsioonidega kaasa. Ma oleks saanud päris algusest peale aus olla, kui korraldused manipulatsioonideks tulid. Ma oleksin võinud keelduda..


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles