Õpilased otsisid Eesti õpetaja ausammast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Eluri kavand "Tarkusetera".
Rainer Eluri kavand "Tarkusetera". Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Haljala gümnaasiumis toimunud ideekonkursil sündis ühel kuuenda klassi õpilasel mõte, mille teoks tegemisel võibki 2012. aastal kerkida Eesti õpetaja ausammas.


Haljala gümnaasium kui Virumaa vanim tegutsev kool tuli välja mõttega püstitada Haljalasse Eesti õpetaja ausammas, mis peaks valmima kooli 325. sünnipäevaks 2012. aasta kevadel.


Esmaspäeval korraldati koolis õpilaste ideekonkurss, mille käigus kogunes kümneid erinevate vahendite abil tehtud kavandeid. Kuigi huvitavaid mõtteid ja sümboleid leiti mitu, jäi žürii sõelale kaks kavandit: "Tarkusetera", mille idee autor oli Rainer Eluri, ja arvutiga tehtud teemandimotiiv, mille autoriks Raim Maurer.

VI klassi noormehe Rainer Eluri kavandist võttis tuld kohal viibinud skulptor Mati Karmin, kel tekkis kohe idee, et tegu võiks olla maakivist keraga, mis tänu metallile käiks ringi ja seda saaksid õpilased liigutada. "See on kavand, millest tegelikult võibki sündida sammas," lisas direktor.

Oma kavandi juurde kirjutas Eluri järgmist: "Eesti õpetaja "Tarkusetera". Mõnes mõttes vildakas, kõver, auklik. Teisalt geniaalne, kena, loogiline."

"Esialgu ideed polnudki. Siis mõtlesin, et teeks midagi väga lihtsat, ja hakkasin tuhaplokist kera voolima ning mõtlesin, mis sellest tulla võiks," rääkis Rainer Eluri, et mõte see tarkuseteraks nimetada sündis töö käigus.

Kuid milline sammas tegelikult välja näeb, on siiski veel lahtine. Augustis saab koolis taas kokku üks loominguline grupp, kes hakkab kavandiga tööle.

Septembris tahab kool aga selle idee juba laiemalt välja käia. "Tahaksime, et see ei jääks ainult meie kooli ausambaks. Tahame, et see oleks oluline kogu Eestile või vähemalt kogu Virumaale," võttis direktor kokku.

Loe artikli täielikku versiooni Virumaa Teataja kolmapäevasest paberväljaandest


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles