Doonoritelk Rakvere keskväljakul kutsub verd loovutama

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoritelk Rakvere keskväljakul.
Doonoritelk Rakvere keskväljakul. Foto: Eva Klaas

Täna on teist päeva Rakvere keskväljakul Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse ja kaitseväe püstitatud doonoritelk, mida külastas verekeskuse doonorluse arendusjuhi Ülo Lombi sõnul esimesel päeval 137 inimest.

Täna tund pärast telgi avamist ootas vere loovutamist kümmekond enamasti nooremapoolset inimest. Järjekorras seisnud kolmandat põlve doonor Mariina Ruusalu ütles, et tema töögraafik võimaldas just tänasel päeval doonoritelgist läbi astuda. Ka kogenud doonorit üllatas tekkinud järjekord.

Ülo Lomp kinnitas, et Rakveres on aktiivsed doonorid, ning arvas, et kolme päeva jooksul koguvad nad vähemalt 150 liitrit verd, mis võib elu päästa tuhatkonnal inimesel.

Vereloovutusele oodatakse kõiki terveid inimesi vanuses 18-60 eluaastat. Kaasa tuleks kindlasti võtta pildi ja isikukoodiga isikut tõendav dokument. Enne vereloovutust peab doonor olema puhanud ning söönud. Doonoritelgi külastamiseks tuleks varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab 5-10 minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ja väikesele puhkusele.

Verd võetakse korraga kaheksal laual. Lisaks tavapärastele kingitustele ootab doonoreid loterii ja arvukalt mitmesuguseid meeneid. Täna on doonoritelk Rakvere keskväljakul avatud kella 18ni ja homme kell 11-17.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles