T­eadlased loovad Karl Ernst von Baeri sünnikohta looduskeskust

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalik külaelu edendaja ja üks osanikke Timo Vunder maja ees, kuhu plaanitakse looduskeskust.
Kohalik külaelu edendaja ja üks osanikke Timo Vunder maja ees, kuhu plaanitakse looduskeskust. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Laupäeval asutati Piibel tuntud arsti- ja loodusteadlase Karl Ernst von Baeri mälestusfond, mille eesmärk on rajada teadlase sünnikohta looduskeskus.


Paarkümmend inimest, kelle hulgas on palju teadlasi, ostis seitse aastat tagasi Baeri sünnikohas Rakke vallas Piibel endise mõisa valitsejamaja, kus kunagi on tegutsenud ka meierei, samuti on seda kasutatud elumajana.


Asja eestvedaja, Tartu ülikooli emeriitprofessori, arstiteadlase Raik-Hiio Mikelsaare sõnul oli toona eesmärgiks päästa maja lagunemisest ja vabamüüki minemisest.

Möödunud aasta lõpus hakati aga välja töötama kava sihtasutuse Baeri Mälestusfond loomiseks, et oleks lihtsam kultuuripärandit säilitada ning sellele funktsioon leida.

Mälestusfondi kaudu on kavas rajada Piibele loodusteaduslikke avastusi ja kohalikke vaatamisväärsusi tutvustav keskus ja loodusõppe välibaas ning võib-olla kaugemas tulevikus taastada ka Baeri-aegne kanal.

Raik-Hiio Mikelsaare arvates võiks Baeri fondi asutajaid olla 28, sest kinnistu on jagatud just nii paljudeks osadeks. "Päris nii palju asutajaid vist siiski ei tule, aga veerandsada küll," sõnas Mikelsaar.

Asutajate hulgas on palju teadlasi ja teisi tuntud inimesi, nende hulgas näiteks Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal ja luuletaja Jaan Kaplinski, aga kohalikkegi, kellele teadlase sünnikoha saatus korda läheb.

Kohalik külaelu edendaja ja üks osanikke Timo Vunder sõnas, et mälestusfondi loomine on oluline seetõttu, et omanikel, keda on palju, on raske konkreetseid samme koha arendamiseks ette võtta.

"Fondi loome, et saaks hakata tegutsema. Kõige suurem mure on leida inimene, kes hakkaks siin iga päev asjaga tegelema," ütles Vunder.

Loe artikli täisversiooni laupäevasest Virumaa Teataja paberväljaandest


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles