Dessant sõpruspiirkonda laiendas silmaringi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selliseid armsaid kujukesi on Poola kirikutes küllaga.
Selliseid armsaid kujukesi on Poola kirikutes küllaga. Foto: Toomas Herm

Poolasse tasub reisida, sest on lähedal, suhteliselt odav ja mitmekesise loodusega maa. Kui juba Poolasse, miks mitte siis Varssavist kahe ja poolesaja kilomeetri kaugusel asuvasse Lääne-Virumaa sõprusregiooni Koninisse.


Sel ajal, mil Lääne-Viru maavanem Urmas Tamm uuendas sõpruslepingut Konini piirkonnaga, korraldati ajakirjanikele II rahvusvaheline turismituur "Konin Region 2009". Peale kahe Virumaa Teataja reporteri, Toomas Hermi ja minu, olid esindatud ametikaaslased Saksamaalt, Moldaaviast, Lätist Dobele rajoonist ja muidugi Poola enda turismiajakirjanikud.


Piirkonnakeskust, 80 000 elanikuga suurt tööstuskeskust Koninit nägime ainult läbi autoakna, sest meie vastuvõtjate eesmärk oli näidata maaturismi.

Konini regioonis on arvukalt järvi ja nendest ühe ääres, paarkümmend kilomeetrit Koninist eemal suures Wyting'i turismikeskuses oli meie ööbimiskoht. Seal majutati meid kolmetoalistesse mugavatesse majakestesse ning süüa ja juua anti korralikult.
Mida meile siis näidati? Näidati kodumajutust ja muidugi kirikuid, mida on Poolas nii vanu kui uusi tõesti palju.

Parem näha kui lugeda
Nagu nimetati, on ainult Konini regioonis, kus elab üle
200 000 elaniku, sakraalehitisi ligi kolmsada. Kirikud on seisnud aastasadu ja kui nad sõdade käigus maatasa tehti, on nad alati tuhast tõusnud ning üles ehitatud.

Neist suurim ja võimsaim on Koninist umbes kolmekümne kilomeetri kaugusel Lichenis asuv Neitsi Maarja basiilika, mille peasaalis on 10 000 kohta. Sajandivahetusel ühe ärimehe idee järgi ning annetuste abil valminud jumalatempel olevat suuruselt maailma üheteistkümnes ning Euroopa seitsmes.

Kogu ilu ja uhkust on võimatu kirjeldada, peab ise nägema. Nagu ütles üks meie giididest Andrzej, teavad selle kompleksi kogumaksumust ainult ärimees ise ja pan Jumal.

Suure hoonekompleksi seinu katavad tuhanded nimelised tahvlid. Räägiti, et summa pole suur - 1000 zlotti ja olete igavesti jäädvustatud pühakoja seinale.

Kuid minule jättis parema ja soojema tunde hoopis üks teine kirik Slesinis. Harva tunneb suures jumalakojas hubasust ja soojust, aga seal ma tundsin.

Teada on, et poolakad on kirikurahvas. Pühapäeval pannakse ennast pidulikult riidesse ja minnakse kogu perega kirikusse. "See päev kuulub jumalale ning oma perele," kinnitas meie tõlk, kaksteist aastat Poolas elanud ukrainlanna Alla.

Kahe päeva jooksul jõudsime vaadata nelja turistidele puhkevõimalust pakkuvat majapidamist. Üldmulje - ei midagi üle mõistuse käivat, kuid hädavajalik hästitundmiseks on olemas. Kõik olid turiste teenindanud vähemalt neli aastat ja oma olemasolu õigustanud.

Tavaliselt on tegemist kahe-kolmekohaliste tubadega, kus on olemas nii WC, dušinurk, televiisor kui toiduvalmistamise võimalus. Sellistes kohtades küsitakse ühe koha eest keskmiselt 35 zlotti (1 zlott = 3,5 krooni). Ja nagu kõikjal kinnitati, saavad pikemalt viibijad alati odavamalt.

Tõmbenumbriks koduloomad
Panus on tehtud lastele. Poolas on palju suuri linnu ning neist tulevate lastega perede pisipõnnid ei ole võib-olla kunagi, välja arvatud televiisorist, näinud lammast, kitse või kana. Tavaliselt ongi siis koduloomadeks need taltsad ja armsad loomad, kes lasevad ennast silitada ja inimese poole alati rõõmsalt pöörduvad. Veel näidatakse tihti vanu kodumajapidamis- ja tööriistu.

Külastasime ka suurt turismitalu Ania ja Filip, mis asub Izabelinis Konini ja Licheni tee ääres. Siin oli rajatud koduloomaaed, kus lisaks kohalikele loomadele oli ka eksootilisi eksemplare - kokku peagu pool tuhat looma ja lindu.

Kogu seda loomaaeda teenindas kaks inimest ja loomasööt osteti. Peale suure loomaaia oli seal veel topiste muuseum, kus 700 eksponaadi hulgas olid kõik Konini ringkonna karvased ja sulelised.

Tegemist oli suure vabaajakeskusega, kus hotell, laagrisse jäämise võimalus, suur puhkekeskus ja kalatiigid. Reede õhtul oli rahvast palju ning nii noored kui vanad lõbutsesid täiel rinnal.

Kogu kompleks asus suure tee ääres ning nagu meile kinnitati, ei ole seal turvalisusega probleemi, sest elektroonika valvab. Ausalt öeldes pani õlgu kehitama - ei kõrgeid aedu ega okastraati, loomad olid muidugi aedikutes.

Väga hea mulje jättis Sompolno omavalitsuses Ma­kol­no järve ääres asuv Malgor­zata ja Andrzej Kosso­wesci turismitalu. Tegemist on Andrzej esivanemate maavaldusega, mis temale tagastati. Meile näidati saja kahekümne viie aasta vanuseid kohalikke ajalehti ja kahe suure sõja vahel tegutsenud talu majapidamisraamatuid.

Õues kasvas vähemalt 600 aastane riikliku kaitse all olev tamm ja eks seegi anna pererahvale jõudu tegutsemiseks. Talu umbes 30 hektarilisest maast kolmandik oli õuna- ja kirsipuude all. See oli peremehe pärusmaa. Ja nagu ta märkis, tegeleb perenaine 12kohalise majutusasutusega.

Mis seal salata, meid võeti hästi vastu ning anti mekkida kodus valmistatud suurepäraseid jooke.

Maakohtades asuvates hotellides on tavaline, et kahese toa ööpäev maksab ilma hommikusöögita 90-100 zlotti ning koos hommikusöögiga 120-130 zlotti. Käisime Lisewo nimelises maakohas ka ühes sellises hotellis, kus perenaine Ewa Cieslarska tutvustas meile põhjalikult paiga ajalugu.

Poola on suur maa ning rahvast jätkub. Öeldi, et põhilised kliendid tulevad neile põhja poolt - Gdanskist ja Poznanist, kuid mitte vähe pole sakslasi. Konini kandi turismitalud on üles leidnud ka rootslased, tšehhid ja soomlased.

Rahast muidugi ei tahetud rääkida, aga selge on, et ilma toetusteta niisuguseid majapidamiskohti rajada on ääretult raske. Aru võis saada, et kõige taga on peale euroraha nii riiklikud kui kohalikud toetused ja maksusoodustused.

Võrreldavad sissetulekud
Kohtusime meie mõistes kohaliku maavanema ehk piirkonna vanema Stanislaw Bielikiga. Tema sõnul on Konini piirkonna keskmine brutopalk 3200 zlotti ning keskmine pension 1200-1300 zlotti.

Tööpuudus oli 17%, nüüd on neil õnnestunud seda väikeettevõtluse toetamisega vähendada 13%ni. Koninis on suur alumiiniumikombinaat ning pruunsöega köetav soojuselektrijaam.

Nägime ka lahtisi pruunsöekaevandusi. Söekombain puistab söe otse transportöörlindile, millel see siis elektrijaama sõidab. Ammendatud karjäärid täidetakse uuesti ning sinna oli, nagu Ida-Virumaalgi, metsa istutatud.

Kuid nagu meil, seal majanduskriisist ei räägita ja Poola kolleegide kinnitusel seda ka ei tunnetata. Rahandusministeerium prognoosib sel aastal 1%-list majanduskasvu.

Poola ehitab, ja uusi uhkeid liiklussõlmi ei kerki mitte üksnes Varssavis, vaid mujal Poolas samuti. Mida veel - Poolasse minnes arvestage, et poolakas suurrahva esindajana räägib poola keelt ning tunneb rõõmu, kui külaline püüdlikult mõne sõna tema keelt oskab.

Kõigile neile, kes tunnevad huvi Konini piirkonna ja seal pakutavate turismiteenuste vastu, on abimeheks internetiaadress www.powiat.konin.pl

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles