Kaasaskantav kohver aitab paemuuseumi tutvustada

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivimid, millega lapsed saavad tutvuda väljaspool paemuuseumit.
Kivimid, millega lapsed saavad tutvuda väljaspool paemuuseumit. Foto: Eva Klaas

Porkuni paemuuseum sai projektiraha eest kaasaskantava kohvri, millele on nimeks pandud Siluri sumadan ning mis aitab muuseumis eksponeeritavat tutvustada.

Siluri sumadan sisaldab kivistisi ja nende kirjeldusi, paekivist meeneid, töölehti, viktoriine, piltmõistatusi, puslet vanaaegkonna merest, maketti settekivimi tekkest, kiviteemalisi sõna- ja lausemänge, vanasõnu paekivi kohta ning muudki huvitavat.

Porkuni paemuuseumi juhataja Ella Vikk ütles, et kohvrikese abil on võimalik lapsi paekivi olemuse ja tekkelooga mänguliselt kurssi viia ka väljaspool paemuuseumi.

"Põhimõtteliselt on tegemist rändava näitusega, mis on kompaktne ning lihtsate vahendite abil muuseumides, raamatukogudes ja koolides ülesseatav," selgitas Vikk.

Ella Vikk ütles, et sumadan on üsna uus asi ja selle abil alustas ta paekivi tutvustamist kevadsemestril. "Esimesed katsetused tegin oma vallas. Õpilastele ja lasteaialastele olen tunde andnud Assamalla, Tamsalu ja Varangu raamatukogus." Viki sõnul jätkub projekt uuel õppeaastal ja siis saavad muuseumitundidest osa juba ka teiste Pandivere piirkonna omavalitsuste - Väike - Maarja, Rakke ja Laekvere valla koolide õpilased.

"Erandiks on Muuga kool, kus käisin kevadel, sest sealne direktor tundis muret, et sügisel tuleb Muugal paekonverents, aga lapsed ei tea paekivist suurt midagi," rääkis muuseumi juhataja.

Ella Viki hinnangul on lapsi kerge mänguliselt tegevusse kaasata. "Nad on väga huvitatud, kui asjale nende eale vastavalt läheneda," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles