Okaskrooni juures meenutati juuniküüditamist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okaskroon Rakvere tammikus meenutab represseerituid.
Okaskroon Rakvere tammikus meenutab represseerituid. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Sadakond inimest osales ning asetas lilled ja leinakimbud Rakvere tammiku veerel oleva Okaskrooni jalamile juuniküüditatute auks peetud mälestusmiitingul.


Miitingu juhatas sisse Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu. "Küüditamise mälestamispäev pole tavaline leinapäev, sest paljude ohvrite matusepaiku me ei tea" rõhutas Toompuu taolise sündmuse erisust argisest leinapäevast.


Tema sõnum kokkutulnutele sisaldas lisaks andestusele veel kogemuse avardumist. Küüditatute kannatused ei olnud tühja kannatused, vaid tänu nende kannatustele on meile elavatele jäänud oluliseks need väärtused, mida nad endas kandsid.

Sõna võtsid ja asetasid leinakimbud maavanem Urmas Tamm, siseminister Marko Pomerants ja riigikogu liige Toomas Varek.
Lilled asetasid veel Memento Rakvere ühingu, Endiste tööpataljonlaste ühingu, Endiste poliitvangide Lääne-Virumaa ühingu, Tallinna ülikooli Rakvere kolledži ning Keskerakonna noortekogu esindajad.

Leinamiitingu lõpetasid endise poliitvangi Ruuben Lamburi sõnad "Me langetame täna pead, me mäletame neid eneses ja me kanname võib-olla seda koormat nende ees, kes siit viidi. Me asetame lilled nende hauale. Olgu see neile meie poolt sinna teispoolsusesse".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles