Rakvere ametikoolis eirati tööohutust

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere ametikooli praktikabaasi ehitus jõuab lõpule.
Rakvere ametikooli praktikabaasi ehitus jõuab lõpule. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tööinspektsioon koostas väärteoprotokolli Rakvere ametikooli haldusdirektorile Arvo Kübarale, kes vähemalt kahel korral oli andnud õpilastele töö, mida seaduse järgi teha ei tohiks.


Ida tööinspektsiooni inspektor Küllike Kuusik rääkis, et inspektsiooni helistas üks kodanik ja teatas, et oli näinud koduaknast, kuidas ametikooli õpilased Piiri tänavas maja katuselt eterniittahvleid alla loopisid.


Kuusiku sõnul läks ta koos kolleegiga sündmuskohale. Selleks ajaks olid Rakvere ametikooli kahekorruselise ühiselamu katuselt eterniittahvlid maha loobitud ja minema viidud. "Tee oli täis eterniiditükikesi ja -tolmu," kirjeldas Kuusik nähtut.

Ohutunne puudus

Tööinspektor Küllike Kuusik selgitas, et eterniittahvlid sisaldavad asbesti ja seda koos tolmuga õhus lendlemas palja silmaga ei näe. Küll aga ladestuvad asbestikiud kopsu ja võivad aastate möödudes näiteks kopsuvähi põhjustada.

Kuusiku hinnangul ei ohustanud ühiselamu juures olnud eterniiditolm mitte ainult töötegijaid, vaid ka ümberkaudseid inimesi.

Seda enam, et ilmad olid siis kuivad. Vihma korral eterniiditolm nii ohtlik pole.

Kaks ühiselamu katusel istunud poissi, kes olid äsja ametikooli lõpetanud, tunnistasid, et loopisid eterniittahvlid esmalt maha ja tükid seejärel konteinerisse. Mingeid tööohutusvahendeid noormeestel polnud. Ka ei olnud neid keegi tööohutusest instrueerinud.

Kuusiku sõnul kehitasid noor­mehed õlgu tööinspektorite küsimuse peale, kas nad ohust teadlikud ei olnud.

"Ma ei tea, mida nad koolis ohutustehnika tunnis teevad," ei olnud Kuusik rahul õpetamise kvaliteediga ametikoolis. Tööinspektori sõnul olnuks kõik korras, kui terved eterniittahvlid oleks katuselt maha tõstetud.

Väärteomenetlus ja trahv

Noormehed tunnistasid, et on varemgi asbestiga seotud töid teinud. Näiteks tõid nad torude ümbert asbestist isolatsiooni eemaldamise. Tol korral olid neil ees olnud respiraatorid.

Kuusik selgitas, et siseruumis asbestiga töötamisel tuleb arvestada ohtliku aine kogust õhus. Kui see on liialt suur, siis võib töid teha ainult firma, millel on vastav litsents.

Uurimisel selgus, et mõlema töö tegemiseks oli ülesande andnud Rakvere ametikooli haldusdirektor Arvo Kübar.

Tööinspektsioonile esitatud seletuskirjas põhjendas Kübar majalt eterniittahvlite eemaldamisel kraana kasutamisest loobumist asjaoluga, et koolil on vähe raha.

Et mees tunnistas end eksimuse eest isiklikult vastutavaks, siis ei alustanud tööinspektsioon väärteomenetlust mitte juriidilise, vaid füüsilise isiku suhtes.

Arvo Kübarale määrati karistuseks trahv, mille suurust seaduse järgi avalikustada ei saa.

Rakvere ametikooli haldusdirektor Arvo Kübar ütles Virumaa Teatajale, et on tööinspektsioonilt karistuse saanud ega soovi sel teemal rohkem rääkida. "Asi peaks olema lõpetatud," lisas ta.

Tööinspektor Kuusik selgitas, et töötaja võib tööst keeldu­da, kui see läheb seadusega vas­tuollu. Töö seaduslikkuse ja oht­likkuse selgitamist pidas Kuusik rohkem tööandja kohus­tuseks.

Kuusik nentis, et pole teada, palju Rakvere ametikoolis on varem tööohutusnõudeid eiravaid tööülesandeid jagatud.

Katusel töötanud kahel noormehel soovitas ta iga kolme aasta tagant käia arsti juures kopse kontrollimas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles