Rakvere külje all laiutab orhideede kasvuala

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere külje all õitsevad orhideed ehk käpalised.
Rakvere külje all õitsevad orhideed ehk käpalised. Foto: Teet Suur

Rakvere linna külje alla jääb ala, kus õitsevad Eesti oma orhideed ehk käpalised. Seda piirkonda ligi 60 aastat tundva Lennart Saualaineni sõnul võib tegemist olla Euroopa ühe rikkalikuma orhideede kasvualaga.

Möödunud nädalal oli seal õide puhkenud hall käpp (Orchis militaris), mis on käpaliste (Or­chis) perekonna Eestis kõige ohtra­malt esindatud liik. Taime õie huuleosa meenutab inimese kuju ja õiekattelehed sarnanevad kiivriga. Sellest on tulnud taime teaduslik nimetus - militaris - soldat, sõdur. Eestikeelne nimetus on antud veel puhkemata õite väliskülje kergelt hallika tooni tõttu.

Eesti Orhideekaitse Klubi liige Olev Abner ütles, et suuri ja paljude isenditega leiukohti on liigil teada peamiselt Lääne- ja Loode-Eestis.

Lääne-Virumaal on üsna isendirohked leiukohad maakonna idaservas Tapa ja Varangu ümbruses, kus hall käpp kasvab järvelubja lademetel. Suhteliselt suure arvukuse tõttu on liik paigutatud kaitstavate taimeliikide kolmandasse kategooriasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles