Soome Merepäästeselts andis Vihulale üle merepäästepaadi

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihula vald sai merepääsetepaadi.
Vihula vald sai merepääsetepaadi. Foto: Teet Suur/ Virumaa Teataja

Tänu vabatahtlike merepäästeprojektile jõudis üleeile Käsmu korraliku varustusega merepäästepaat. Projekti eesmärk on taasluua Eestis vabatahtlik mere- ja järvepäästesüsteem.


Üleeile andis Soome Merepäästeselts Vihula vallale üle kaua oodatud merepäästepaadi, mis läheb Käsmu Külaseltsi käsutusse.



Vabatahtliku merepäästeprojekti Eesti-poolne koordineerija Ene Kalmus avaldas lootust, et see on esimene samm, jõudmaks tulevikus üheskoos Eesti riiklike struktuuridega merepäästeseaduse loomiseni, mis meil seni puudub.
Eeskujuks teistele

Projekti peamine eesmärk on taasluua Eestis vabatahtlik mere- ja järvepäästesüsteem ning tagada neljas välja valitud sadamas Vihula, Toila, Mustvee ja Lohusuu vallas päästeühingutele vastav valmidus ja päästjatele vajalik varustus.

Soome Merepäästeseltsi tegevdirektori Kyösti Vesterineni sõnul ütleb Soomes tehtud uuring, et valmidus merele appi minna võiks Eesti rannikul tunduvalt parem olla, sest paaditurism ja liikumine vetel on oluliselt kasvanud. Samas nägi ta vajadust koostööks Venemaaga.

Loodav vabatahtliku päästesüsteemi mudel peaks olema eeskujuks kogu Eestis ja ka mujal Balti riikides, kuid kindlasti nõuab see Vesterineni ütlusel koostööd siseministeeriumi, piirivalveameti ja päästeametiga.

"Kuigi Eestis pole vabatahtlikku merepäästet, on teil vabatahtlik tuletõrje. Järelikult ei ole see vabatahtlikkus teile mingi uus asi," lausus Vesterinen, kes hindas kõrgelt Vihula valla toetust vabatahtlikele merepäästjatele.
Leping piirivalvega

Vihula vallavanem Madis Praks rääkis, et sel suvel kavatsevad nad koos ülejäänud kolme sadama päästeühingutega Käsmu lahel koolitusi korraldada.
"Igal juhul tahame võimalikult ruttu jõuda piirivalveametiga lepinguni, et lihtsamaid ülesandeid hakatakse andma kohalikele meestele," kõneles vallavanem.

Eestis alustati vabatahtliku mere- ja järvepäästeühingute loomisega 2006. aastal, kui selgus, et ühiskondlikud organisatsioonid ja eraettevõtted olid kas loobunud või polnud huvitatud süsteemi loomisest ja arendamisest.

2008. aasta detsembris sai Kesk-Läänemere Interreg IVa programmis toetuse vabatahtlik merepäästeprojekt VOMARE 2008-2011, mille eesmärgiks on Eesti pilootsadamate Vihula, Toila, Mustvee ja Lohusuu vallas vabatahtlikele ühingutele hankida täisvarustusega päästepaadid, korraldada praktiline baaskoolitus ning luua alused kogu vabatahtliku merepäästesüsteemi arendamiseks Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles