Kauneim omavalitsus on Kunda ja kauneim küla on Mahu

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Koppel kaunimaks kortermajaks tunnistatud Saue tänava ridaelamu hoovil.
Martin Koppel kaunimaks kortermajaks tunnistatud Saue tänava ridaelamu hoovil. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Võistlusel "Kaunis eesti kodu" kuulutati Lääne-Virumaal kaunimaks eramuks perekond Raidmaa Pihlamäe kinnistu Loobu külas Kadrina vallas. Kaunimaks ühiskondlikuks objektiks osutus perekond Kaldre Merekalda külalistemaja Käsmu külas Vihula vallas, kaunimaks külaks valis komisjon Mahu küla Viru-Nigula vallas ning kaunimaks omavalitsuseks Kunda linna. Kaunimaks kortermajaks tunnistati Saue 13C ridaelamu Rakveres.

Võitjad selgitas välja maakondlik komisjon, mille esimehe Hilma Männiku sõnul üllatas meeldivalt roheliseks ja kauniks muu­tunud Kunda linn.


Samas ütles komisjoni esimees, et sellel aastal oli koguni seitse-kaheksa omavalitsust, kes ei esitanud konkursile mitte ainsatki kandidaati, põhjendades oma otsust sellega, et neil pole kedagi esitada.
"Mina jälle arvan teistmoodi, sest komisjoniga sõidame maakonnas kogu aeg ringi ja oleme ise avastanud mitu huvitavat paika. Ma ei tea, kas omavalitsused ei tea neid või puudub omavalitsustes inimene, kes sellega tegeleb," ütles Männik ja tunnistas, et ollakse loiud endast märku andma.
Kaunimaks kortermajaks valitud Rakvere Saue 13C ridaelamu esindaja Martin Koppel on juba 40 aastat selles ridaelamus elanud ja olnud algusest peale aia kujundamise juures, näiteks istutanud väikse kõvera kase, mis praeguseks kasvanud sirgeks võimsaks puuks.
"Mis nippe ma ikka kasutan, vaatan oma silma järgi, mis mulle meeldib. Raamatust vaatame ka mõnda asja," kõneles Martin Koppel oma aiakujundaja rollist.
Kuigi hoone näol on tegemist ridaelamuga, võtavad sealsed elanikud seda kui oma kodu, mille nimel tasub vaeva näha.
Saue 13C ridaelamu on varemgi kauni kodu konkursil osalenud ja koguni kolmel korral võitjate sekka valitud.
Üheks auhinnaks saadud sepistatud roos on leidnud oma koha kujunduselemendina ja ehib siiamaani ühistu sissesõidu esiseid postkaste.
Kaunimaks eramuks tunnistatud Pihlamäe kinnistu perenaine Tiiu Raidmaa ütles, et kodu ja selle ümbrust seades on nad kasutanud ära seda, mis neil juba olemas on ning mida suur avatud territoorium võimaldab: alles on jäetud vanad puud, mida on püütud esile tuua, puuduvad kallid puud-põõsad.
"Tahame, et meie ümber oleks kogu aeg kena. Teistele ei pruugigi meie tehtu alati meeldida," lausus Raidmaa, kelle kodu ei saa kunagi päris valmis, sest pidevalt tuleb uusi ideid ning töid ja tegemisi.
Hilma Männiku sõnul hinnatakse kauni kodu konkursil endiselt inimeste enda kätetööd, mitte suurtelt firmadelt kalli raha eest tellitud aiakujundust või haljastust. "Kes teevad hoole ja armastusega oma kodu ilusaks."
2009. aasta konkursi moto oli "Ilus kortermaja kaunistab selle elanikke ja asumit". Võitjaid autasustatakse Eesti taasiseseisvumispäeval toimuval presidendi vastuvõtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles