Avinurme tünnilaat meelitas kohale tuhandeid inimesi

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avinurme tünnilaat.
Avinurme tünnilaat. Foto: Eva Klaas

Jaanilaupäeval korraldatud Avinurme tünnilaat meelitas tänu ilusale ilmale kohale umbkaudu kümme tuhat inimest.


Ühe ürituse korraldaja, Avinurme vallasekretäri Imbi Kaarama sõnul oli tänavu kohal tavapärasest rohkem käsitöömeistreid - tuldi nii Võrumaalt kui Tallinnast, aga ka Lätist ja Leedust.



"Suurendasime müügiala, sest eheda ja oma toodangu pakkujatele ei tahtnud ära öelda, ükskõik kui kaugelt nad tulevad," ütles ta, lisades, et majanduslikult keeruline olukord on pannud väiksemad tegijad end aktiivsemalt tutvustama.



Nimitegelased tünnid olid laadal kenasti esindatud. Saadaval olid nii sauna-, suplus- kui lihtsalt väiksemad tünnid.



"Ettevõtteid, kes oma toodangut pakkusid, oli kuus. Nii palju polegi tavaliselt olnud," rääkis Kaarama.



Käsitööesemetest leidus laadal kõige enam puutooteid: näiteks omavalmistatud pudelihoidjaid, köögis vajalikku, toredate tekstidega silte ja lastele nukumööblitki.



Üllatavalt suur osa oli kodumaisel ja traditsioonidega toidukaubal. Gurmaanid said mekkida koduõlut, kohalike jahimeeste poolt kohapeal grillitud šašlõkki, kiviahjus käsitsitööna küpsetatud leiba, kuivatatud kala ning muudki.



Omajagu elevust tekitasid külastajates neljajalgsed. Kitsepiimast toodetega kauplejad olid müügiedu saavutamiseks ja toodangu promomiseks kaasa võtnud elusa kitse, kes palju elevust tekitas. Noored pakkusid tasuta nelja imearmsat pooleteisekuust kassipoega, kellest vähemalt üks ka kiiresti uue kodu leidis.



Laadal, kultuurikeskuses, kirikus ja mujal käisid kogu päeva jooksul mitmesugused meelelahutusüritused. Tuntumatest tegijatest olid kohal Kohvriteatri näitleja Heino Seljamaa oma iserääkiva nukuga, Vello Vaheri tsirkuseperekond, ansambel Justament ning lauljatar Hedvig Hanson.



Lapsed lustisid sõitmist lasterongiga, mis on Avinurme kitsarööpmelisel raudteel seisva susla väike koopia. Sellise rongiga ei saa sõita kuskil mujal, see on nii vahva, mis sest, et väga kiiresti ei liigu, jagasid oma muljeid kaks kaheksaaastast poissi.



Laat, mis esialgu kandis pütilaada nime, kutsuti ellu kümme aastat tagasi ning toona tutvustati vigursaagimist, omaaegsete puunõude valmistamist ja kangasteljel kudumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles