Kõrge maksuametnik jäi süüdi korruptiivses teos

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrge maksuametnik ostis soodushinnaga riideid.
Kõrge maksuametnik ostis soodushinnaga riideid. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Maksu- ja tolliameti revisjoni all olnud firmast soodushinnaga kaupu ostnud juhtiv maksuametnik jäi riigikohtus reedel langetatud otsusega süüdi korruptsioonivastase seaduse rikkumises.

Ida maksu- ja tollikeskuse tolliosakonna juhataja kohusetäitjana töötanud Maris Niine sattus kaitsepolitsei huviorbiiti 2007. aasta veebruaris, kui täites ühes osaühingus ametiülesandeid, ostis sealt soodushinnaga riideid, mis ei olnud tegelikult jaemüügiks ette nähtud. Ühtlasi teostas samal ajal selles firmas revisjoni Niine alluv.

Kuigi korruptsioonivastase seaduse järgi pidanuks ametiisk, kellel on korruptsiooniohtlikke suhteid, informeerima sellest koheselt asutuse juhti, ei teavitanud Niine soodushinnaga riideostust maksu- ja tolliameti Ida maksu- ja tollikeskuse juhatajat.
Mullu 27. juunil koostatud otsusega karistas kaitsepolitsei Niinet 6000-kroonise trahviga.

Kaitsepolitsei otsuse kohaselt rikkus Niine korruptsioonivastases seaduses sisalduvat toimingupiirangut, mille kohaselt ametiisik ei või vastu võtta kingitusi ega nõustuda soodustustega, mis on määratud temale endale või tema lähisugulastele või -hõimlastele ning mille vastuvõtmine võib otse või kaudselt mõjutada tema töö- või teenistuskohustuste erapooletut täitmist.

Kaitsepolitsei otsuse peale esitas kaebuse Niine kaitsja Marko Tiirik, kes taotles otsuse tühistamist ja väärteomenetluse lõpetamist teos väärteotunnuste puudumise tõttu.

Viru maakohus jättis tänavu 7. jaanuaril langetatud otsusega kaitsepolitsei määratud karistuse siiski jõusse. Seejärel pöördus Tiirik riigikohtusse, kuid ka riigikohus leidis reedel, et kaitsepolitsei otsus ning hilisem Viru maakohtu seisukoht olid seaduslikud.

Seega jättis riigikohus Viru maakohtu tänavu 7. jaanuari otsuse Maris Niine väärteoasjas muutmata ja kassatsiooni rahuldamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles