Virulaste istepingid jõudsid laulupeole

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELKE Mööbli projektijuht Priit Verlin on rahul, sest pingid said raskuste kiuste valmis.
ELKE Mööbli projektijuht Priit Verlin on rahul, sest pingid said raskuste kiuste valmis. Foto: Aarne Mäe

Tallinna lauluväljakul käib praegu laulupeoks valmistudes kibe töö, eile jõudsid kohale ka publiku jaoks istepingid, mis valmistati Lääne-Virumaa ettevõtetes.


Istepinkide konkursi võitnud ELKE Mööbli projektijuht Priit Verlin ütles, et ülesanne polnud kergete killast, sest leida oli vaja väikese oksaga laiad kuuselauad.


"Et saada korralik toorik, tuli kasutada hästi suure läbimõõduga kuuske, sisuliselt pidi võtma ülekasvanud metsa," lausus Verlin.

Huvitav õunapuu, keerukas kadakas

Pingiotstesse aga liimiti kaheksast Eestimaal kasvavast puuliigist litrid.

Neist pakkus meistritele üllatuse õunapuu, mille süü osutus väga huvitavaks.

"Siin on nii mõnegi inimese koduaia õunapuu, mis nüüd pingi sees eestimaalaste pühamusse rändas," sõnas Verlin, kes oli enne kutsunud inimesi üles omalt poolt litrikeste jaoks puitu tooma.

Suurt abi osutas puidu leidmisel Rakvere linnametsnik Taavi Saar. Näiteks kadakat saadi ka tantsumemme Maie Orava põldudelt.

Just vajaliku läbimõõduga kadakaketastega tekkis raskusi, sest nii suur kadakas oli tavaliselt juba seest pehkinud, teisalt on kadakatüvi õunakujuline, mitte ümmargune.

"Kadakat sai väga palju varutud ja sobis väga vähe," ütles Verlin.

Pingid valmisid Katela saekaatris, Sõmeru Supra mööblifirmas ja Kihleveres metallitöökojas Forming.
Kokku tehti 2300 pinki, igale neist peaks mahtuma kuni kuus inimest, mis pakub istekohta kokku ligi 16 000 inimesele.

Seitse kilomeetrit pinke

Ja kui pingid kokku panna, tuleks seitsme kilomeetri pikkune rida. Seda seitset kilomeetrit tuli lihvida ja lakkida ja kohale toimetada.

Eile pandi pingiread juba kokku, paigaldati helitehnikat ja ehitati poodiume.

Ehkki XXV üldlaulupidu "Ühes­Hinga­mi­ne" ise leiab aset eeloleval laupäeval ja pühapäeval, käis mõni koor juba eile kohapeal tunnetust saamas ja suureks peoks häält lahti laulmas.

Tantsrühmad saabusid Tallinna samuti eile ning tantsupeo peaproov toimub reedel.

Pärast laulupidu korjatakse kogu kupatus kokku ning kohe pärast seda algab eestlaste pühas paigas õllesummer. Kaugel pole ka popiidol Madonna kontsert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles