Eesti ehitusturule tasub siseneda ka kriisiajal

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusfirma omanik Tanel Pukk.
Ehitusfirma omanik Tanel Pukk. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Ajal, kui ehitusfirmad lähevad pankrotti või lõpetavad tegevuse, otsustas Tamsalu valla ettevõtja Tanel Pukk (29) rajada ehitusfirma Borkholm Grupp OÜ.


"Olen ehitusega juba aastaid kokku puutunud, oskan seda ala ja tunnen ennast kindlalt," selgitas Tanel Pukk oma otsust hakata ehitusettevõtjaks.

2007. aasta lõpul asutatud ja möödunud aastal aktiivset tegevust alustanud Borkholm Grupp sisenes ehitusturule siis, kui paljud väikefirmad hakkasid seal tegevust lõpetama.

"Kuna ehitusbuumi ajal tegutses Eesti ehitusturul palju väga erineva tasemega ettevõtjaid, otsustasin komplekteerida firma kogemustega ehitusmeestest," rääkis firma asutaja ja omanik Pukk.

Oma nišš

Ehitusbuumi lõpp ja ettevõtete pankrotistumine on jätnud tööta ka kogenud, mitmekülgsete oskustega meistrimehi. Nendele pakub Tanel Pukk nüüd tööd oma firmas.

Tegevusalaks valis Borkholm Grupp eramute ja kortermajade katuse- ja fassaaditööd.

"Peremehetundega inimene tahab ju hädavajalikud ja ripakile jäänud tööd-tegemised ära teha. Leidub neid, kes praegusest keerulisest majandusolukorrast hoolimata soovivad ehitada maja või suvilat, sauna või mingit muud abihoonet, isegi grillnurka. Selleks oma abi pakumegi," selgitas Pukk.

Firmas on mindud seda teed, et kasutatakse objektilepinguid. Vastavalt tööde mahule palgatakse ka töölised.

"Sellise olukorra on tinginud puhtalt praegune majanduslik olukord," ütles ta.

Borkholm Grupp remondib ka tööstushooneid.

Suurem töö oli mullu sügisel Tamsalu söödatehase katuse renoveerimine.

Raske ettevõtlusvaldkond

Konkurents Eesti ehitusturul on viimasel aastal olnud karm. Tanel Puki sõnul on ta olukorraga kohanenud ja enda jaoks kehtestanud kindlad reeglid, mille järgi tegutseda.

"Kõik praegused otsused vajavad tugevat analüüsimist. Jalgealune võib kergelt tuliseks minna," nentis ta.

Firmaomaniku jaoks probleem number üks on nii-öelda turusolkijad.

"Selliseid ehitusettevõtteid on praegu palju, kes pakuvad teenust näiteks hinnaga, mille eest saaks objektile heal juhul materjali. Nendega koostöö jääb tellijale kindlasti meeldejäävaks, ja seda mitte heas mõttes. Teine suurem mure on seotud maksetähtaegadest kinnipidamisega," kommenteeris firmajuht.

Tõsine probleem on siis, kui tellijad kipuvad võlgu jääma.

"Tellijate maksed ehitusfirmale hilinevad, mis omakorda pärsib minu uusi ehitusprojekte," rääkis Pukk.

Ettevõtja ei teinud saladust, et firma arendamise kõrval läheb osa energiast võlgade kättesaamisele.

"Aga noorele ja arenevale firmale on iga sent tähtis," toonitas Pukk.

Talv oli ehitusturul üpris vaikne.

"Kevade saabudes hakati aktiivsemalt hinnapakkumisi küsima. Märgata on ehitusturu elavnemist vähemalt suvehooajaks," lausus Pukk.

Tamsalu Kalor ASi juhataja Neeme Malva ütles, et Borkholm Grupiga on tal koostöökogemus eelmisest suvest, kui ettevõte tegi Tamsalus kaheteistkümne korteriga elamu katuse reno­veerimiseks soodsaima pakkumise.

"Pettuma ei pidanud. Tähtaegadest peeti kinni ning kvaliteedi üle ei nurise. Borkholmi firma ehitusmehed on valinud endale turuniši, kus tunnevad ennast kindlalt," kõneles Malva.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg rääkis, et praegu, kui Tamsalu vallale on tähtis iga töökoht, väärib Borkholm Grupi ettevõtlikkus tunnustust.

"Borkholm Grupp on väike ja paindlik ehitusfirma, mis annab tööd kuni kümmekonnale inimesele. Tegemist on sportlike noorte meestega, kellel jätkub töötahet ja pealehakkamist," ütles Uudeberg .

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles