Priit Pramann: Maamaksuvabastus - kaotus või võit?

, reformierakond, Vihula vallavanem 2005-2009
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihula vallavanem Priit Pramann.
Vihula vallavanem Priit Pramann. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Lõpuks ometi on vastu võetud ja välja kuulutatud maamaksu muutmise seadus. Selle muudatusega antakse omavalitsusele õigus vabastada koduomanikud maamaksust.


Seaduse kohaselt võib kohalik omavalitsus vabastada maamaksust isiku tema kasutuses olevalt elamumaalt linnas kuni 0,3 ha või vallas kuni 1,0 ha ulatuses.



Vabastamise tingimuseks on, et sellel maal asuvas elamus on maksumaksja elukoht vastavalt rahvastikuregistri andmetele ning et maksuvabastuse taotleja ei saa maa kasutusõiguse alusel rendi- või üüritulu.



Maamaksuseaduse muudatusi vaadates võib tekkida küsimusi. Esiteks: kellele on selline seadusemuudatus kasulik? Kes võidab? Kindlasti mitte linnad, sest sellisel kujul toetab seadus pigem regionaalpoliitikat.



Kirjutades ennast sisse oma maa- või suvekodusse, saab omanik vabastuse maamaksust, omavalitsus aga juurde elaniku ja tulumaksu maksja. Kusjuures ainsaks kulutuseks maamaksust vabastuse taotlejale jääb omavalitsusest läbiastumine ning rahvastikuregistri andmete korrastamine.



Teiseks tekib küsimus, kas maamaksust vabastamine tänastes majandustingimustes on mõistlik. Kindlasti tuleb omavalitsuste volikogudes selle üle arutelusid - kas loobumine nn kindlast tulust eelarves on arukas? Minu arvates on aga asi pigem vastupidi. Selline muudatus on abiks väiksematele omavalitsustele oma tulubaasi parandamiseks. Näiteks Vihula vallas on praegu ligikaudu 2500 sellist maaomanikku, kellele soodustused võiksid kehtima hakata, kuid vaid umbes 400 inimest on täna rahvastikuregistris esitanud oma elukohaks Vihula valla.



Maksimaalselt võiks Vihula valla elanike arv sellise soodustuse kasutamise puhul kerkida veel 2000 võrra (täna on Vihula vallas 2050 elanikku). Kindlasti ei maksaks lasta ennast nii suurtest arvudest petta ja unistada, et elanike arv kahekordistub, aga isegi kui neist 20% kirjutaks oma elukohaks Vihula valla, oleks juba 400 inimese keskmise tulumaksu laekumise järel valla tulu aastas ligi 2,5 miljonit krooni.



Kuid kõike head korraga ja kohe ei saa. Nimetatud muudatused hakkavad kehtima 2010. aastast. Samas ei keela keegi sellele omavalitsustes juba täna mõtlemast ning diskussiooni avamast. Kindlasti tuleb seda vaadata 2010. aasta eelarveprotsessi menetlemise valguses.



Igatahes olen veendunud, et maamaksust vabastamise otsuse eelnõu on Vihula vallavolikogus juba sügisel arutlusel.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles