Teede remont tekitab vastakaid tundeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remonditööd Põdruse-Kunda maanteel kestavad veel kaua.
Remonditööd Põdruse-Kunda maanteel kestavad veel kaua. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kuigi vajadus teid remontida on arusaadav, on töödest tingitud ebamugavustega väga raske leppida.


Tänavu on suuremad remonditööd koondunud juulikuusse, mis tähendab raskusi nii kohalikele elanikele kui ka ettevõtjatele.

Juulikuus peavad mere ääres elavad ning seal puhkavad inimesed arvestama sellega, et liiklemine on mitmel teelõigul raskendatud.

Nii näiteks on kinni pandud Toolse sild ja Toolse ja Karepa vahelised truubid, piiratud on liiklus Sõmeru viaduktil ning Põdruse-Kunda teelõigul.

"Teede remont on alati olnud kohalike jaoks segav faktor - igapäevaselt tuleb oma aega teisiti planeerida. Aga see periood pole õnneks väga pikk. Ning seda suurem on pärast rõõm remonditud teid pidi sõita," kõneles Ida regionaalse maanteeameti direktori asetäitja Rainer Kuldmaa ja lisas, et remonditöid ei tehta just suvel kohaliku rahva kiusamise pärast.

"Eesti asub sellises vööndis, et teetöid saame teha vaid soojal aastaajal - aprillist külmade tulekuni. Paraku jääb juuli sinna ajavahemikku," sõnas ta.

Farm raskustes

Kõige suuremat mõju avaldavad remonditööd Toolse jaanalinnufarmile.

Kui majanduskriis on kärpinud farmi külastavate inimeste arvu pea kolmandiku jagu, siis praegu käiva teeremondi tõttu on see vähenenud veel poole võrra.

"Kui inimesed tulid varem mööda Toolse teed randa ja nägid meie jaanalinnufarmi viita, siis keerasid nad sisse ja tulid linde vaatama, praegu on sellised külastajad täiesti kadunud. On jäänud ainult need, kes leiavad meid internetist ja tulevad just meid otsima," kurtis Toolse jaanalinnufarmi perenaine Sirje-Tiiu Kivilo.

"Kui majanduslik olukord ei teinud meile ära, siis praegune remont annab viimase löögi. Nüüd on selline tunne, et hakka sügisel lindudel päid maha võtma," muretses Kivilo ja lisas, et iga kuu läheb ainuüksi linnusööda peale üle 10 000 krooni.

Naine rääkis, et ta ei sarja kedagi, kuid arusaamatuks jääb, miks just juulikuus, mil mereäärsete külade elanikkond suvitajate tõttu kümnekordistub, pidi kinni minema mitu teelõiku.

"Me oleme nüüd täitsa ümber piiratud."

Remonditööd mõjutavad ka Kunda kiirabi tegevust ja kohalikud inimesed peavad arvestama sellega, et abi kohalejõudmine võtab kauem aega.

"Kui meil on raske haige, siis on väga keeruline teda Rakverre toimetada - mitu teed on kinni ja kohati saame kasutada vaid metsavaheteid, mis on kitsad, künklikud ja kurvilised, mis tekitab niigi haigele inimesele ebamugavusi. Midagi on selle remondi planeerimisega läinud väga viltu," arvas Kunda kiirabi valveõde Kaja Veski.

Tuleviku nimel

Rainer Kuldmaa Ida regionaalsest maanteeametist selgitas, et remont kestab reeglina mitu kuud ning paraku on suve keskpaik aeg, mil tööd võivad kattuda.

"Me ei saa teha juulis mingit vaheaega, et lõpetame juuni lõpus ja alustame augustis uuesti. Kohalik elanikkond peaks üsna rahul olema, et praegu on meil olemas vahendid neid töid just nendel lõikudel teha. Objektide valik on tehtud teatud metoodikast lähtuvalt ja ennekõike nende seisukorda hinnates," selgitas Kuldmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles