Uikala prügi jõudis Kunda tsemenditehase ahju

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Kunda Nordic Tsement.
AS Kunda Nordic Tsement. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Ida-Virumaal tegutsev Uikala prügila, kuhu varsti läheb ilmselt suur osa seni Rakverre veetud prügist, hakkas esmaspäeval tootma prügikütust, reedel saadeti esimene katsepartii Kunda tsemenditehasesse põletamiseks.


ASi Kunda Nordic Tsement tegevdirektor Meelis Einstein rääkis, et tsemenditehase jaoks ei ole prügikütuses midagi uut. "Samasugust saame ka pakendikesku­sest," tõi ta näite.



Eesti prügikütuse turg on Einsteini sõnul alles arenemas ja prügipõleti töös hoidmiseks tuleb tehasel osta prügikütust Hollandist ja Saksamaalt.



Meelis Einstein rääkis, et tsemenditehas on teinud juttu ka teiste Eesti suuremate jäätmekäitlejatega, et prügikütust saada.



Tsemenditehase keskkonnajuht Kalle Kikas ütles Postimehele, et tehas saaks kasutada vaid prügikütust ning heal juhul põlevkivi ja söe ahju ajamisest loobuda.



Eelmisel aastal kasutas Kunda tsemenditehas 10 000 tonni peenestatud prügikütust, just nii palju kavatseb Uikala prügila seda aastas tootma hakata.



Järgmisel aastal tõuseb prügi ladestamise hind viiendiku võrra, hinnatõus jätkub ka edaspidi.



"Jäätmekäitlejad peavad mõtlema sellele, kuidas vähem ladestada ja energiat sisaldav materjal muust prügist eraldada," rääkis Einstein, kelle sõnul on Eesti prügikütuse turg Kunda tehase jaoks jätkuvalt liiga väike. "Aga loodetavasti muutub olukord paremaks," lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles