Ida-Viru kutsekoolidel on probleeme keeleõppega

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Riigikontrolli aruanne toob esile õpilaste nõrka riigikeeleoskuse taset, mis omakorda kahjustab lõpetajate konkurentsivõimet tööturul, kirjutab

Põhjarannik

.



Kutseõppasutuse seaduse järgi peavad venekeelses õpperühmas kutsekeskharidust omandavad lõpetajad sooritama kooli lõpetamiseks eesti keele riigieksami vastavalt põhikooli ja gümnaasiumi lõpueksamite korraldamise ning põhikooli ja gümnaasiumi lõpetamise tingimustele ja korrale.

Kuid Ida-Virumaa kutsekoolide eesti keele riigieksamite tulemus on väga nadi. Ei Ida-Virumaa kutsehariduskeskuses, Narva kutseõppekeskuses ega Sillamäe kutsekoolis ületanud keskmine punktisumma 100 võimalikust 32.

Eesti keele B2 taseme tunnistuse saamiseks on õpilasel vaja riigikeele riigieksamil koguda aga vähemalt 60 punkti.

"Puudulik riigikeeleoskus vähendab oluliselt kutseõppeasutuste lõpetajate konkurentsivõimet tööturul ja raskendab neil töö leidmist. Eriti on see probleemiks Ida-Virumaal, kus võtab ennast töötuna arvele enim kutseõppeasutuste lõpetajatest," tõdes riigikontroll.

Aruandes tõdetakse, et ebapiisava riigikeeleoskuse tõttu pole kutseõppe lõpetajatel võimalik kõrge töötuse tasemega Ida-Viru maakonnast ka mujale tööd otsima minna.

"Selliselt toetab riik perspektiivitu konkurentsivõimega kutsehariduse omandamist," kinnitab riigikontroll. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles