Ettevõtted kasutavad majanduskriisist jagusaamiseks erinevaid strateegiaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Uhtna Talutehnika hakkas Eestis esimesena müüma lüpsiroboteid, nüüd on nende müük täielikult seiskunud.
AS Uhtna Talutehnika hakkas Eestis esimesena müüma lüpsiroboteid, nüüd on nende müük täielikult seiskunud. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Praeguse majanduskriisi üleelamiseks kasutavad firmad senisest agressiivsemat müügistrateegiat, pakuvad laia tootevalikut ja panustavad kvaliteeti.

PT Mikro AS on üks Eesti staažikamaid arvutifirmasid, mis tegutsenud 17 aastat.

Firma asutaja ja omanik Peeter Trutsi rääkis, et praegune majanduskriis on vähendanud oluliselt ka arvutite müüki.

Agressiivne müügistrateegia
"Inimesed ei vaheta enam nii sageli arvutit uue ja moodsama mudeli vastu, nagu seda tehti mõni aasta tagasi," ütles Peeter Trutsi.

See on vähendanud aastaid Mikromaailma kaubamärgi all tegutsenud firma käivet. Et Eesti turul oma segmendis positsiooni hoida, avati ITShopi kaubamärgi all juunis kolm uut elektroonikakauplust, kus müüakse infotehnoloogiaalaseid esmatarbekaupu alates printeritindist ning lõpetades WiFi seadmetega. Kauplused avati Rakveres, Narvas ja Viljandis.

"Pool kauplustes müüdavast sortimendist on oma firma imporditavad tooted, mis lubavad kasutada tavapärasest agressiivsemat hinnapoliitikat. ITShop orienteerub eelkõige erakliendile," rääkis Peeter Trutsi.

Uhtna Talutehnika AS varustab Eesti põllumehi laia valiku Euroopas toodetud põllumajandustehnikaga. Firma on nii põllumasinate maaletooja kui ka pakub täislahendusi farmide rajamisel.

Uhtna Talutehnika juhataja Urmas Põdra rääkis, et põllumeestel on praegu rasked ajad, sest nii piima- kui teraviljahind on teinud viimase aastaga läbi drastilise languse. "Farmeritel napib praegu käibevahendeid ja pangad on muutunud uute põllumajandusprojektide rahastamisel väga ettevaatlikuks," rääkis Põdra.
Võrreldes möödunud aastaga on traktorite müük vähenenud 50%.

Uhtna Talutehnika oli Eesti esimene lüpsirobotite importija. Praegu on uute robotlautade rajamine seiskunud, mis mõjutab Uhtna Talutehnika tegevust.
"Ettevõttest on koondatud viis inimest. Püüame oma kogenud kaadrit hoida, et majanduse elavnedes koos edasi minna," lausus Põdra.

Lisaks rendi- ja liisinguteenuse osutamisele pakub ettevõte nende müüdud tehnika hooldust ja remonti.
Mitmekülgne teenuste valik on aidanud Uhtna Talutehnikal keerulises majandusolukorras püsima jääda.

Kvaliteettoodang müüb
Tapal tegutsev õmblusfirma Segers Eesti OÜ valmistab Euroopa paljude eliitrestoranide ja hotellide töötajate ametirõivastust, samuti tehakse Tapal müüjate ja meditsiinitöötajate tööriideid. Se­gers Eesti OÜ tegevjuht Heli Eigi rääkis, et firma ootas nagu kõik teised ettevõtted 2009. aastal majanduslangust.

"Vaatasime üle oma kulud ja võimalikud tulud ning tegime vajalikud ettevalmistused. Tagasilöök oodatud mahus jäi tulemata tänu Rootsi emaettevõtte professionaalsele müügitööle," kõneles Eigi.

Segers Eesti on kontserni grupis tootmisega samal tasemel kui 2008. aastal. Lisaks toodangu uuendamisele on suurimad muutused toimunud müügistrateegias. "Eesti ja Rootsi turg on praegu väga erinev. Eesti ettevõtted otsivad odavat, rootslased aga vastupidavat ja korrektse väljanägemisega toodangut," selgitas Heli Eigi.

Tegevjuht lisas, et Segers Eesti on sisse viinud uue kvaliteedisüsteemi, mis on taganud kliendide rahulolu firma toodanguga, samas on ettevõtte kvaliteedikulud kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles