Kommentaar: Avalik sektor peab energia raiskamise lõpetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix.

Neljapäeval, 16. juulil Virumaa Teatajas avaldatud artikkel "Komisjon hakkab energiasäästu kavandama" sundis oma mõtteid kirja panema.


Miks räägitakse ja kirjutatakse artikleid energiasäästu saavutamise peamistest võimalustest justkui ainult korterelamutega seoses? Tohutu võimalus väheste vahenditega oluline energiasääst saavutada on just riigi hallatavates asutustes ja "rahva heaks" ehitatud objektidel kasutatava vee, kütuse ja elektrienergia raiskamise lõpetamisega ning kaugkütte- ja ventilatsioonisüsteemide tänapäevastamisega.

Linnades transpordi- ja liikluskorralduse parendamisega tekiks võimalus hoida kokku autokütust.

Rakvere linnavalitsus on linnarahvast teavitanud, et Rakvere linn on Euroopa Linnade Liidus alates selle aasta kevadest, et hakata looma linnas keskkonnasõbralikke ja energiasäästlikke lahendusi. Soovin selleks edu.

Näen võimalust alustada kohe sellega, et lõpetada energiaraiskamine tänavate valgustamise piirkondade optimeerimisega ja tänavavalgustite õigel ajal väljalülitamisega.

Eelmise aasta sügisel lisati mulle teadaolevalt Rakveres nii Vallikraavi kui ka Õie tänavale laternaid, mis ei laiendanud oluliselt valgustatud piirkonda, küll aga suurendasid piirkonna valgustatust. Seega suurendasid need laternad ka energiatarbimise kasvu.


Loodan väga, et moodustatud komisjon aitab kaasa Lääne-Virumaal energiasäästlike ja innovaatiliste lahenduste kasutusele võtmiseks.

Linnades ja külades töötavad valgusfoorid, turvakaamerad ja ventilatsiooniseadmed võiksid saada energiat päikesepaneelide, tuulikute ja muude taastuvenergiakandjate ning elektrienergiat salvestavate seadmete abil.

Uute elamute ja elurajoonide planeerimisel peaks rohkem otsima võimalusi kaugküttepiirkondade moodustamiseks ja laiendamiseks.

Hoidkem kokku - see ei tähenda eesti keeles ju ainult koonerdamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles