Maamaks jäetakse sageli maksmata

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Eelmisel nädalal oli maamaksu teise osamakse tasumise tähtaeg. Maksuameti andmetel on Lääne-Virumaa omavalitsustel saamata kokku üle 2,26 miljoni krooni.


Lääne-Virumaal on kõige suurem maamaksuvõlg Rakvere linna elanikel ja asutustel, kokku üle 350 000 krooni, järgnevad Vihula vald 314 000 ja Väike-Maarja vald ligi 230 000 krooniga.


Kõige korralikumad maksumaksjad maakonnas elavad aga Kundas, kus ollakse linnale võlgu vaid 10 600 krooni.

Rakvere linn on saamata maamaksu poolest Eesti omavalitsuste hulgas 19. kohal, Vihula kaks kohta tagapool. Kundast paremini on maamaksu laekunud aga vaid seitsmes omavalitsuses.



Rakvere abilinnapea Ran­nar Vassiljev ütles, et inimeste ja ettevõtete maamaksuvõlg küünib juba kümnendikuni aastasest kavandatud maamaksu laekumisest, mis iseenesest on päris märkimisväärne osa. "Aga väga katastroofiline olukord seetõttu ei ole, sest maamaks moodustab Rakvere linna eelarvest siiski suhteliselt väikese protsendi," lausus Vassiljev.

Kui Rakvere linn plaanib täna­vu maamaksu saada umbes 3,5 miljonit krooni, siis mitu kor­da väiksema eelarvega Vihula vallas peavad maaomanikud vallale maksma 4 miljonit krooni.

 "Eks võlgnevused ole kindlasti osaliselt tingitud sel­lest, et Vihula vallas ei ole just kõige odavam maamaks," ar­vas Vihula vallavanem Madis Praks.

Praksi sõnul häirekella siiski lüüa veel ei tasu, sest maamaksuvõlgnevused on tavaliselt lühiajalised. "Intress hak­kab kohe tiksuma ja usun, et aasta lõpus miinus nii suureks ei jää," lisas ta.

Väike-Maar­ja vallavanem Olev Lib­lik­mann oma kolleegide suhtelist optimismi ei jaganud. "Oleme vallavalitsuses asja arutanud ja ilmselt alandame lisaeelarvega maamaksu laekumise prognoosi, mis oli 3,5 miljonit, 200 000 krooni võrra," kõneles vallavanem. Väike-Maarja vald on põllumajanduspiirkond ja Olev Liblikmanni sõnul on paljudel talunikel kaelas laenud ja liisingud.

"Eks nad kombineerivad, aga põllumehed on raskes olukorras," lisas Liblikmann.

Maksu- ja tolliamet saadab lähipäevil võlglastele teavituskirjad, et maksukohustust meelde tuletada ning et isikud saaksid võlad likvideerida enne sundtäitmise alustamist ja maksusumma ei koguks juurde intressi. Võlasummale lisandub intress 0,06% päevas, mida tuleks tähele panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles