Uus gripivaktsiin võib Eestisse jõuda sügisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Kui seni on Euroopa Ravimiamet (EMEA) kinnitanud, et uue gripi A(H1N1) vaktsiin võib Euroopa turule jõuda kõige varem detsembrikuus, siis viimastel andmetel võivad esimesed ravimitootjad vaktsiini turustamiseks loa saada juba septembris.

"Viimastel andmetel on EMEA uue vaktsiini tootmise kohta infot saanud neljalt firmalt, neist kolm jõuavad ilmselt juba septembriks loataotluseni," ütles sotsiaalministeeriumi asekantsler Ivi Normet teisipäevasel pressikonverentsil.

Normeti sõnul on EMEA gripipandeemia tingimustes loa väljastamise tingimusi leevendanud ning gripivaktsiin tuuakse turule tavapärasest kiiremini ja vähemate kliiniliste katsetega.

"Kohe kui gripivaktsiin EMEA-lt loa saab, on kõigil Euroopa riikidel võrdsed võimalused seda ka sisse osta ja kasutama hakata," ütles Normet. Normeti kinnitusel on Eestil korraga tules mitu rauda - ühelt poolt arvestatakse võimalusega, et Euroopa Komisjon peab ravimifirmadega kõigi Euroopa Liidu riikide eest ühtseid läbirääkimisi ning teiselt poolt on Eesti ka ise ravimifirmadele teada andnud, et on vaktsiinist huvitatud.

"Kas ja kellele riik vaktsineerimise hüvitab, on esialgu veel lahtine," nentis Normet, lisades, et praegustes rasketes majandustingimustes on vaktsineerimiseks eelarvest raha leidmine küsitav. "Oleme niigi olnud sunnitud vähendama arstiabi kättesaadavust ning on küsitav, kas ja mis mahus rahuldatakse meie rahataotlus vaktsineerimiseks," nentis Normet.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) soovitusel tuleks vaktsineerida vähemalt 20 protsenti riigi elanikest - Eesti puhul tähendaks see ligi 260.000 inimest.
Eelisjärjekorras vaktsineeritakse tervishoiutöötajad, rasedad, kroonilised haiged, järgnevalt kõige enam ohustatud vanusegrupp 20-29-aastased ning seejärel lapsed ja ülejäänud.

27. juuli seisuga oli maailmas uude grippi haigestunud 163.789 inimest, neist Euroopas ja EFTA riikides 20.656. Eestis oli grippi haigestunuid 35.
Surmaga lõppenud haigusjuhte oli maailmas 998, Euroopas 35. Eestis on kõik uude grippi haigestunud tervenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles