Viru vangla range režiimiga osakonna vangid avasid blogi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru vanglas on askeetlikud elutingimused.
Viru vanglas on askeetlikud elutingimused. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Viru vangla poolsalajase, eriti karmide turvatingimuste tõttu hüüdnime Supermax saanud osakonna vangid avasid internetis blogi, milles süüdistavad vangivalvureid oma õiguste rikkumises.


Aadressil virusupermax.blogspot.com asuva blogi pidajad väidavad, et on Viru vangla sektsiooni E-8 vangid, justiitsministeeriumi teatel ei saa nad blogi autentsust teadmata kommentaare anda.



"Viimasel ajal on meedias ilmunud mitmed artiklid Viru vangla tugevdatud osakonna Supermax teemal. Kinnipeetavad väidavad, nagu oleks nende liikumisvabadust ja inimõigusi piiratud, vangla ja justiitsministeerium vaidlevad aga vastu. Olukorra läbipaistvaks muutmiseks otsustasid sektsiooni E-8 vangid avada käesoleva blogi," kirjutavad blogipidajad.



Blogis on kirjas Supermax osakonnas kinnipeetavate isikute nimistu ning tänavu 28. mail toimunud läbiotsimise kirjeldus, mille käigus vangide hinnangul nende õigusi rikuti.


Justiitsministeeriumist kinnitati BNS-ile, et materjali päritolu on teadmata ning selle autentsust kommenteerida ei saa. "Kõigi vanglaüksuste kinnipeetavad saavad kasutada telefoni ning pidada vabalt kirjavahetust, üksnes erandina võidakse mõne vangi suhtlemist välismaailmaga piirata," ütles ministeeriumi pressiesindaja Diana Kõmmus BNS-ile. Seega ei ole Kõmmuse sõnul ka Viru vangla üksuse E-8 kinnipeetavatel takistusi info edastamiseks tuttavatele, kes seda Internetti riputada võivad.



Materjali Internetti liikumise vältimiseks justiitsministeeriumi kinnitusel mingeid eraldi abinõusid kavas ei ole. Supermaxi läbiotsimised on toimunud ministeeriumi hinnangul nõuetekohaselt ja rikkumisteta.



Supermaxis kannavad karistust need kinnipeetavad, keda mingil põhjusel peetakse ka vangistatuna ohtlikuks. Supermax koosneb kahest sektsioonist ühe hoone neljandal korrusel. Ruumi on seal ette nähtud 90 inimesele, ent praegu kannab seal blogi andmetel karistust 18 vangi.



Viru vangla Supermax on Eestis ainulaadne, täpselt selliseid üksusi ei ole praegu ega ole ka plaanitud rajatavasse Tallinna vanglasse.



Neljapäeval teatas justiitsministeerium, et vanglate osakonna sisekontrolli talitus algatas kriminaalasja uurimaks võimalikku ametniku võimuliialdust Viru vanglas, kus kahtlustatav vanglaametnik kasutas liigset füüsilist jõudu ja erivahendeid kartseris viibiva kinnipeetava vastu. Ministeeriumi kinnitusel ei ole see juhtum siiski kuidagi seotud Supermaxi vangidega.



Eelmise aasta lõpus tegi Viru vanglasse kontrollkäigu õiguskantsler Indrek Teder, kes vestles ka Supermaxi vangidega, ent ei leidnud osakonna töös märkimisväärseid rikkumisi.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles