Matuste hinna määravad teenused

, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matusebüüroos on suur hulk urne ja muudki matusteks vajalikku.
Matusebüüroos on suur hulk urne ja muudki matusteks vajalikku. Foto: Teet Suur/ Virumaa Teataja

Enamikul inimestel tuleb varem või hiljem tegeleda matustega. Selle kurva, kuid samas lahkunule viimset austust avaldava toimingu eest hoolitsevad meil reeglina matusebürood.

Eesti seadusandjad ei ole siiamaani suutnud vastu võtta kalmistuseadust ja selle tõttu reguleerivad kalmistute tegevust kohalike omavalitsuste kehtestatud kalmistute kasutamise eeskirjad, milles on kirjas hauaplatside eraldamise, kasutamise, matmise, hooldamise jt nõuded. Samuti on kalmistuteenuste hindade kehtestamine kohaliku omavalitsuse pädevuses. "Seega on matmise ja kalmistutega seonduvad küsimused reguleeritud kohalikes omavalitsustes mõnevõrra erinevalt," kommenteeris siseministeeriumi nõunik Külli Heinla. Lääne-Virumaal on praegu umbes paarkümmend tegutsevat kalmistut.

Mis puudutab informatsiooni matmispaikade kohta, siis on kasutusel kalmistute andmebaas Pluton, mille kaudu saab kontrollida, kes kuhu on maetud. Vähemalt pärast II maailmasõda toimunud matmiste kohta peaks informatsioon päris põhjalik olema.
Rakvere linnavalitsuse haljastusinseneri Anu Kivi sõnul on linnal sõlmitud Rakvere Linnahoolduse OÜga kuni 2010. aasta detsembrini kehtiv linna kalmistute haldamisleping, mille alusel teeb Rakvere Linnahooldus kõiki Rakvere linna kalmistutega ja sealsete matmispaikadega seotud toiminguid.
Kuid tavaliselt inimest ei huvita, kes mida haldab ja kuidas miski on riiklikult korraldatud. Talle on tähtis, et vajalikud toimingud oleks seotud võimalikult väheste probleemidega. Matusebüroode ülesanne on lahkunu viimsele teekonnale saatmisega seotu tema lähedastele võimalikult lihtsaks ning valutuks teha.

Surmatunnistus
Kui inimene sureb kodus, kirjutab surmatunnistuse aluseks oleva surmatõendi välja perearst, kui haiglas, siis saab surmatõendi haige raviarstilt. Kodus loomulikku surma surnud inimese surma fakti kindlakstegemiseks pole kiirabi kohalekutsumine kohustuslik.
Veidi keerulisem on siis, kui inimest tabab äkksurm või surm saabub õnnetuse tagajärjel. Sellisel juhul on vajalik surma põhjuse uurimiseks kohtuarstliku ekspertiisi lahang. Virumaalasi lahatakse Kohtla-Järvel. Surnu sinna viimine ja sealt tagasitoomine on lahkunu omastele tasuta.

Kui inimese surma fakt on surmatõendiga fikseeritud, siis antakse selle alusel lahkunu omastele välja surmatunnistus. Surmatunnistuse kirjutab välja omavalitsuse sekretär, Rakveres saab selle Lääne-Viru maavalitsuse perekonnaseisuosakonnast. Matuste puhul on surmatunnistust vaja eelkõige kalmistu jaoks, selle alusel eraldatakse matmispaik.

Matuste korraldus
Reeglina aitavad omakseid matuste puhul matusebürood, kuid pole keelatud ka ise tegutseda ning matuseid korraldada.
Lääne-Virumaal on lisaks kahele Rakveres tegutsevale büroole bürood veel Tapal ja Väike-Maarjas. Asjatoimetuste kiirendamiseks võib matusebürooga kontakti võtta ka enne surmatunnistuse saamist. Soovitav on eelnevalt läbi mõelda, millist teenust ja millises mahus soovitakse.

Tavaliselt on teada ka see, kas soovitakse lahkunu kohe mulda sängitada või tuhastada.
Kadunu viimsele teele saatmiseks on mitu võimalust: seda võib teha kodust, leinasaalist või kirikukabelist. Kiriklike matuste puhul aitavad matusebürood tarvidusel leida kontakti ka kirikuõpetajaga. Kirikliku matuse protseduurid kavandab reeglina kirikuõpetaja.
Loa matmiseks annab kalmistu haldaja hauaplatsile maetava isiku surmatunnistuse alusel.

Haua kaevamise korraldab matja, seega vähemalt Lääne-Virumaal ei ole keelatud hauda ise kaevata, või matusebüroo. Tavaliselt jälgib kalmistuvaht, et haud vastaks vajalikele parameetritele. Peale võib matta, kui eelnevatest matmistest on reeglina möödunud 25-30 aastat. Kuid täpsemalt reguleerivad seda konkreetse kalmistu eeskirjad.
Kui kadunukesel on olemas hauaplats, siis ei ole oluline tema endine elukoht. Platsi olemasolul võib virulase matta ka näiteks Hiiumaale. Hauaplatsi puudumisel eraldab selle omavalitsus. Praegu peab hauaplatside eraldamine olema tasuta.

Mitmesugused teenused
Kirstude hinnad algavad paarist tuhandest kroonist. Kõik oleneb selle materjalist ning kasutavatest kaunistustest. Surnu tuhastamise korral on mõistlik tellida ainult kirstu kasutus. Võimalik on veel variant, et lahkunu läheb tuhastamisele ilma kirstuta ehk pole vaja maksta ka korduvkasutusega kirstu kasutustasu.

Ka hauaplaadi saab tellida matusebüroo kaudu, tavaliselt on seal näidised olemas. Tavalise hauaplaadi hind on veidi alla tuhande krooni. Kui soovitakse hauakivi, siis tuleks ise töökojas kohal käia ning sobiv kivi leida.

Matusebüroodes pakutakse matuste korraldamiseks paljusid teenuseid. Keegi ei kohusta tellima täies mahus teenustepaketti, vaid iga klient teeb ise valiku vastavalt vajadusele, ja mis parata, ka oma rahakoti paksusele.
Alates selle aasta juulist muutus matusetoetuste saajate ring ning lähtuvalt seadusemuudatusest eraisikutele riiklikku matusetoetust enam ei maksta. Teatavasti oli see viimati 3000 krooni.

Tavaliselt pakuvad matusebürood ka lilli, pärgi, matusekutseid, laululehti, küünlaid, linte ja muud taolist. Hinnakirjas on transpordikulud, tseremoonia, ruumide üür jne.
Tagasihoidlike arvestuste kohaselt kulub matustele umbes 10 000 krooni. Võrreldes kirstumatuseid ja tuhastamist, on nende maksumus enam-vähem ühes hinnaskaalas, lihtsalt kulutused lähevad erinevatele teenustele.

Lisaks eelnevale tuleb arvestada väljaminekud peielaua tarvis. Ka peielaua korraldamiseks saab abi matusebüroodest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles