Püssi uus plaaditehas üritab ellu jääda

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püssi linn.
Püssi linn. Foto: Küllike Rooväli

Kõrgeimate ehitushindade ajal rajatud ning majandussurutise ajal tootmist alustanud kiudplaaditootja MKT Holding tahab sõlmida võlausaldajate ja riigiga kokkulepet arvete tasumise aja pikendamiseks, et hoida tehast elus, kirjutab Ida-Virumaa ajaleht

Põhjarannik.

OÜ MKT Holding, kelle vastu OÜ Inserv Projekt esitas pankrotiavalduse, on praeguseks võlausaldajaga kokkuleppele jõudnud ning püüab sedasama teha ka teistega, kelle ees tal kohustusi on. Sealhulgas ka riigiga, kellelt tahetakse pikendust käibemaksu tasumisel.

"See pankrotiavaldus oli nagu sääsehammustus. Nii väike asi," iseloomustas firma juhatuse liige Mati Märtson ettevõtte suhtes alustatud pankrotimenetlust, mis praeguseks on lõppenud.

Märtsoni sõnul on ettevõtte käivitamine pikk protsess, mis hakkab tulu tooma alles mõne aja pärast. "Suured kaubandusketid võtavad kaupa sisse väga pika maksetähtajaga, mis võib ulatuda kuni kuue kuuni," kinnitas ta. Käibemaks tuleb aga kaupadelt, mille müügitulu laekub tükk aega hiljem, maksta kohe, mis tähendab 20-30 miljoni krooni suurust väljaminekut iga kuu.

Mati Märtsoni sõnul püüavad nad jõuda riigiga kokkuleppele maksepikenduse saamiseks. Sel eesmärgil tulevad Püssis asuvat tehast külastama ka majandusministeeriumi ametnikud. "Tuleb leida lahendus, mis rahuldab kõiki pooli," rõhutas ta ning lisas, et nad ootaksid riigilt, kes hõiskab ettevõtluse arendamisest ja toetuste andmisest, suuremat abi.

Lisaks käibemaksule tahab tehas saada pikendust ka teistelt võlausaldajatelt. Vastasel juhul satub ettevõte raskustesse. "Vasikat ei tapeta ju seetõttu ära, et ta kohe piima ei hakka andma. Tehasega on samuti. Sellest, kui me tehase kinni paneme, ei võida keegi," ütles Märtson Põhjarannikule.

Praegu töötab kiudplaaditehases 60 inimest, kellele tuleb maksta töötasusid, mis nõuab samuti kulutuste tegemist enne tulu saabumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles