Tapa vald kasutab rohelist energiat

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikud. foto on illustratiivne.
Tuulikud. foto on illustratiivne. Foto: Irina Mägi/Meie Maa.

22. juulil kirjutas Tapa vallavalitsus alla lepingu Eesti Energiaga, mille tulemusel hakkavad valla asutused kasutama rohelist energiat.

 Eesti Energia väljastas vallavalitsusele ka vastava tunnistuse ning vallal on õigus kasutada oma toodetel ja teenustel spetsiaalset Rohelise Energia kaubamärki.

Rohelise energia kasutamise lepingule eelnes vallavanema Kuno Rooba sõnul poolteise kuu pikkune eeltöö, mille käigus vaadati üle kõik kehtivad lepingud ning valla asutuste tarbimistavad.

Selle käigus leiti nii tehnoloogilisi kui tehnilisi vahendeid energiakulude kokkuhoiuks. Näiteks leiti võimalus muuta tänavavalgustus oluliselt odavamaks, sealhulgas val­gustuspunkte vähendamata.

Kuigi taastuvatest allikatest toodetud energia on Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmanni sõnul tarbijale keskmiselt 16% kallim, on Rooba arvamusel, et tänu tehtud analüüsile ja muudatustele vald kokkuvõttes võitis. "Meie võit oli rahaliselt olulisem kui see väike hinnatõus," ütles vallavanem. Ka ei pidanud ta taastuvenergia kasutamise juures tähtsusetuks missioonitunnet.

Lääne-Virumaa omavalitsustest kasutavad rohelist energiat Eesti Energia kodulehe andmetel peale Tapa valla veel ka Rakke ja Rakvere vald ning Rakvere linn.
Marina Bachmann rääkis, et Eestis on rohelise energia osatähtsus tootmises praegu alla 5%, kuid selle osa tõuseb pidevalt.

Eesti Energia on kinnitanud, et nad ei müü rohelise ener­gia pakette rohkem kui taas­tuvaist allikaist elektrit too­ta suudavad.

"Kui omast ei jätku, siis ostetakse teistest riikidest, näiteks Lätist, juurde," kin­nitas Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmann. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles