Põnevad õppetunnid Maltal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maltal on palme nagu meil kuuski.
Maltal on palme nagu meil kuuski. Foto: AP / Scanpix

Õpetajad ootavad suvepuhkust väga, aga vahel kujuneb puhkus just ajaks, mil on võimalus end soovi korral täiendada, lugeda erialakirjandust, lihvida oma võõrkeeleoskust.


Kui sain teada, et mulle eraldati toetus Elukestva Õppe Programmi haridustöötajate täienduskoolituse Comeniuse programmi raames Maltal toimuvale koolitusele "Tõhusa juhtimise praktilised nõuanded haridustegelastele ja -töötajatele", olin väga õnnelik ja tänulik Archimedes SA komisjonile, kes stipendiumi määras.



Täienduskoolitus toimus 13.-17. juulil Saint Julian'sis, mis asub Malta kirderannikul ning on üks noorte ning lugematute turistide lemmiklinnu ja suviseid lõbutsemispaiku. Päevane ja õhtune linn on nagu kaks täiesti erinevat maailma. Kuna linnas korraldatakse palju inglise keele suvekursusi noortele kogu maailmast (Education First), siis on päevasel ajal küllaltki vaikne. Mölluks läheb õhtutundidel ja pidutsemine kestab varaste hommikutundideni.



Kaunid kirikud

Vabal ajal rändasime koos teiste kursuslastega võimalikult palju ringi. Esmaspäeval külastasime Mostat, põhjuseks Püha Maria toomkirik - üks maailma kuulsamaid kirikuid, mille eripära on muidu mošeedele iseloomulik ümar kuju. Sellel kirikul läks II maailmasõja ajal, 1942. aastal, uskumatult õnnelikult: kui Luftwaffe pommitas toomkirikut, kuhu oli varjunud üle 300 koguduseliikme, langes kiriku keskele pomm, mis õnneks ei lõhkenud, ja vigastada ei saanud ükski inimene. Katedraali käärkambris võib praegu näha selle pommi maketti.



Teisipäeva pärastlõunal toimus väljasõit Salina rahvusparki ja kursuse puu istutamine - rohelise mõtteviisi praktiline elluviimine. Tore on mõelda, et üks oliivipuu on ka meie kursuse mulda pandult selles pargis kasvamas.



Jõudsime külastada ka Mdinat ja Rabatti. Palju aastaid oli saareriigi iidne pealinn ja vanim linn Mdina tuntud kui Vaikne linn - see oli Malta saare keskel asuv keskaegne linn oma losside, kloostrite, suurepärase katedraali ja elegantsete tänavatega. Rabat on iidsete juurtega kaubanduskeskus, suurim vaatamisväärtus linnas on kaunis St Pauli kirik. Kuna õhtu oli käes ja pimedus kohe saabumas, õnnestus meil teha väike tunnine ringsõit n-ö turistirongiga. Vahvalt signaali andes sõitis rong mööda kitsaid tänavaid, rahvas rõõmsameelselt turistele lehvitamas ja neid tervitamas.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles