Rakveres alternatiivkütusest sooja tootmine võib vaide tõttu edasi lükkuda

, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere abilinnapea Rannar Vassiljev.
Rakvere abilinnapea Rannar Vassiljev. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Veebruari keskel kuulutas AS Rakvere Soojus välja läbirääkimistega hankemenetluse alternatiivkütustest toodetava soojuse ostmiseks. Nüüdseks on jõutud nii kaugele, et hanke võitja on selgunud, kuid otsus vaidlustati.


Rakvere Soojus ASi 1,7megavatise soojuskatlamaja rajamiseks korraldatud eelläbirääkimistega hankele kvalifitseerus kaheksast pakkujast seitse, kuid pärast täpsustatud hanketingimustega tutvumist võttis kolm pakkujat hankedokumendid välja.


Rakvere Soojus ASi nõukogu liige, Rakvere abilinnapea Rannar Vassiljev rõhutas, et sel hankel polnud tähtis mitte uue katlamaja ehitamise maksumus, vaid soojusenergia hind, millega katlamaja ehitaja Rakvere Soojusele soojust müüma hakkab. "Põhiline eesmärk oli, et Rakvere tarbija saaks võimalikult odavalt sooja," ütles ta. Hanketingimustes eeldati samuti, et tootjal oleks eelnev kogemus soojatootmise valdkonnas.

Võitja selgunud
Kolme hulgast valiti lõppvooru Agripower OÜ ja NSV Fram Ehitus OÜ. Kolmas pakkuja, OÜ Fortum Termest vaidlustas selle otsuse, kuid riigihangete vaidluskomisjon vaiet ei rahuldanud.

Juuli keskel tegi Rakvere Soojus oma valiku, mille alusel kuulutas hanke võitjaks odavama pakkumise teinud NSV Fram Ehitus OÜ. Nüüd vaidlustas otsuse omakorda Agripower OÜ.
Rakvere Soojuse juhatuse liige Sven Trofimov ütles, et esmaspäeval, kümnendal augustil, toimub riigihangete vaidluskomisjoni istung, kus peaks otsustatama, kas Agripower OÜ vaidel on alust või mitte. Pärast seda on võimalik veel kohtutee.

"Siin pole muud teha, kui oodata, ja kui otsus on olemas, alles siis saab lepingu sõlmida ning tööle hakata," selgitas tekkinud olukorda Sven Trofimov. "Tuleb ära kannatada, kui seadus selliseid asju võimaldab."

Esialgse plaani järgi oleks uus katlamaja pidanud Rakvere linnale hakkama soojust andma 2010. aastast, kuid nüüd võib algus venida.

Rakvere linn pakub välja praegu reservis oleva Päikese tänava katlamaja, kuhu ettevõtjal on vaja vaid katlad sisse tuua ning kütma hakata. Samuti on seal olemas kogu vajalik soojatorustik.

Alternatiivkütus
Hanke tulemusena hakatakse soojust tootma põhiliselt hakkepuidust, kuid pole võimatu, et kasutatakse ka näiteks põhupelleteid. Vassiljevi arvates võib uues katlamajas toota Rakverele vajaminevast soojusest kuni poole.

Rannar Vassiljevi sõnul on tegemist pikaajalise, kaheteist ja poole aastase lepinguga, mille jooksul Rakvere linn kohustub hanke võitjalt ostma soojust kokkulepitud hinnaga. Ka hoonestusõigus on antud samaks ajaks, see peaks tootjale andma ettevõtmiseks vajaliku kindlustunde.

Lääne-Virumaal on näiteks ASil Tamsalu Kalor alternatiivkütusega soojatootmise kogemus ning asutuse juhataja Neeme Malva ütles, et nemad kasutavad selleks põhupalle. Kuigi põhu osatähtsus kütmisel on neil alla 10%, annab see võimaluse sooja hinda madalamal hoida.

Kui Tallinnas sooja hind tõuseb, siis Rakvere langetab Rannar Vassiljevi sõnul hinda enne suure kütteperioodi algust.

Septembri keskel kehtestatakse uued, 1. novembrist kehtima hakkavad hinnad. "Need tulevad madalamad, kui olid enne suurt tõusu või vähemalt sinna kanti," arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles