Kehv viljahind jätab põllumehe rahata

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toetust võib kasutada põllumajandustehnika soetamiseks.
Toetust võib kasutada põllumajandustehnika soetamiseks. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Eelmisel nädalal hakkasid kombainid koristama talirapsi ja varast otra, järge ootavad hilisema teravilja põllud. Vilja eest pakutav hind võib jätta talumehe aga tänavugi hätta.


Kadrina vallas Kiku külas Tõnuri talu põldudel on talirüps koristatud 37 hektarilt. "Nüüd tuleb väike vahe sisse, täna on hoopis külvipäev, külvame talirapsi," rääkis eile perenaine Maie Kruusmann. Ja lisas, et ega Kadrina kandis kombainiga esialgu põllule saagi, sest vahepeal tuli kõva vihm ja kastis põllud märjaks.


Vili on Kruusmanni hinnangul tänavu kasvanud üsna kena, pole ka lamandunud.
"Ainult tuulekaeraga oleme hädas, tegime tõrjet, aga uus rinne kasvas peale," kurtis taluperenaine.

Hoolimata kenast lõikusealgusest pole teraviljakasvatajal põhjust rõõmustamiseks, sest vilja ei paista praegu kellelgi vaja olevat ja selle hind on kukkunud allapoole arvestust.
Kurb olukord viljaturul kestab juba teist aastat ja paljudel on parema hinna ootuses mullunegi saak veel osaliselt müümata. "Müüks kakssada tonni otra ja tritikalet, kui keegi vaid normaalse hinnaga ostaks," ohkas Maie Kruusmann kahetsedes, et piiritustehas ei tööta.

Pange vili hoiule
Põllumeestel on soovitatud tänavust viljasaaki üldse mitte müüa, vaid hoida seda seni, kuni hind kerkib. "No see pole ka kellegi jutt, raha läheb ju pidevalt vaja, mille eest muidu arveid maksta," arvas 3100 hektaril teravilja ja sellest 600 hektaril rukist kasvatav rukkikuninga tiitli omanik Hans Kruusamägi.

Kruusamägi firmas tehti koristusega algust kolmapäeval Arukülas talirapsipõllul.
Suurpõllumeest tuntakse ka innuka kanepikasvatajana. Seda kultuuri on ta viljelnud seni rohkem uudishimust, sest hoolimata kanepi kasutamise laialdastest võimalustest, pole kiukanepi ümbertöötlemise tehase ehitamisest viimasel ajal enam kuulda. Kruusamägi sõnul ei idanenud ka tänavune seeme ja põld tuli sisse künda.

Laekvere PM OÜ mehed vennad Väino ja Mati Tampere tegid teisipäeval otsa lahti Moora küla taga varase odra põllul.

Saaki ei oska ühistu peaagronoom Kaido Krooben ennustada: "Noh allakülviga põllult võib loota vahest 3,5 tonni ringis hektarilt," pakkus ta.

Umbes pool ühistu teraviljasaagist läheb oma karjale söödaks, teine pool müüki. Aga suuremate kokkuostjate Baltic Agro ASi ja Konekesko Eesti ASi pakutavad hinnad jäävad Kroobeni sõnul praegu vaid 1300 krooni kanti tonni eest.

Hind kujuneb börsil
Väike-Maarja valla Nada­lama ja Kurtna külas tegutsevad talud pidid piimakarjakasvatusega lõpparve tegema, sest väiketootjatelt seda enam kokku ei ostetud.

Nüüd selgub, et ka teravilja kasvatamine võib väiketaluniku hätta jätta. "Ega kroon kolmekümne-neljakümnega toime ei tule," tõdes piimakarja pidamise lõpetanud Nadalama küla mees Raivo Raimla.

Vilja kokkuostmisega tegeleva Baltic Agro ASi Ida- ja Lääne-Virumaa müügiesindaja Toomas Käbin peab momendiolukorda viljaturul põllumehele väga kehvaks. "Loodame siiski, et põhi on käes ja asjad saavad vaid paremaks minna," püüab ta tulevikus positiivset näha.

Vilja hind sõltub börsihinnast maailmaturul, mis võib muutuda. "Kui see börsil on söödaviljal 1650 kuni 1700 krooni tonn, siis meil tuleb maha võtta veo-, hoiu- ja muud kulud ja nii kujunebki praegune 1300 krooni," selgitas müügiesindaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles