Aavere hooldekodu saatus kütab kirgi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aavere hooldekodu tulevikust räägib ASi Hoolekandeteenused juhatuse liige Maarja Mändmaa.
Aavere hooldekodu tulevikust räägib ASi Hoolekandeteenused juhatuse liige Maarja Mändmaa. Foto: Marju Metsman

AS Hoolekandeteenused otsus sulgeda Väike-Maarja valla Vao külas asuv Aavere hooldekodu ning viia see üle Tapale on tekitanud tõsise poleemika.


Üleeile õhtul kogunes Väike-Maarja vallavolikogu Vaosse, kus Aavere päevakeskuse ruumes peeti tõsine koosolek. Väike-Maarja vallavolikogu ja Aavere hooldekodu töötajad pole nõus, et aastaid Aaveres tegutsenud küla suurim tööandja kahe aasta pärast suletakse.
Aavere hooldekodu juhataja Karmen Golovin kõneles, et hooldeasutus on välja arendatud ja loodud selle tegevuseks vajalik infrastruktuur. Aavere hooldekodus on 99 klienti, kellest 68 vajab hooldust ööpäev läbi.

Sotsiaalne katastroof
Asutuse 37 töötajat elavad Väike-Maarja territooriumil ja kolmandik nendest Vao külas. "Töötajad on läbi teinud vastava koolituse, mis on vajalik tööks erivajadustega klientidega," rääkis Golovin.

Ta ei näe vajadust Aavere hooldekodu praegusest asukohast ära viia. "Meie hoolealused on aastate jooksul sulandunud kohalikku külakogukonda ja siin on nende kodu," ütles Golovin. Väike-Maarja vallavolikogu esimees Hans Kruusamägi märkis, et hooldekodu lahkumisel Vaost jääksid selle kasutuses olnud hooned kasutult seisma.

"Samuti muutuks problemaatiliseks töötajate olukord. Kuigi osale neist pakutakse tööd Tapal, on igapäevane sõitmine Vao ja Tapa vahel kulukas ja aeganõudev," rääkis Kruusamägi. "Kokkuvõttes oleks see väikesele Vaole sotsiaalne katastroof."
Väike-Maarja vallavanem Olev Lib­likmann arvas, et kui praegused hooned ei ole hooldusteenuste osutamiseks sobivad, võib rajada uued peretüüpi majad ka Väike-Maarja valla territooriumile. "Vallal on majade ehitamiseks üheksa hektarit sobivat maad. Samuti on Väike-Maarjas vajalik infrastruktuur ja perearstid nagu Tapalgi," lisas vallavanem.

Vallavolikogu liige Sven Kesler lausus, et Aavere hooldekodu ümberasumisel Tapale pole arvestatud Väike-Maarja valla ja kohaliku rahva huvidega. "Vajaduse korral võtab vald ette kohtutee, et oma õigusi kaitsta," lubas Kesler.

Uus süsteem
Vallavolikogu koosolekul viibinud sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna juhataja Sirlis Sõmer-Kull selgitas, et sotsiaalministeeriumi haldusalasse loodud AS Hoolekandeteenused ehitab üle Eesti kaheksa kodusarnast hooldekodu, millest üks tuleb Tapale.

Uute hooldekodude rajamise põhimõtteks on tagada hooldeteenuseid saavate inimeste avalike teenuste - sealhulgas tervishoiuteenused, transport, hoolekandeteenused - ning kultuuri- ja spordialaste tegevusvõimaluste hea kättesaadavus. Samuti peetakse silmas, et toetatud elamise teenuse kasutajale oleks võimalused töötamiseks.

"Ööpäevaringseid hooldeteenuseid osutavad asutused muutuvad erihooldusteenuste piirkondlikeks keskusteks, mistõttu hakkavad hooldekodud paiknema tänastes tõmbekeskustes, milleks Lääne-Virumaal sobib Tapa," ütles Sõmer-Kull.

Riiklike erihoolekandeasutuste ja teenuste reorganiseerimise kava kohaselt jääb Lääne-Virumaal asuva kolme asutuse asemele üks. Arengukava kohaselt väheneb Lääne-Virumaal ööpäevaringse hoolduse teenuskohtade arv aastaks 2021 praeguselt 168 kohalt 90 kohale.
ASi Hoolekandeteenused juhatuse liige Maarja Mändmaa selgitas, et Tapa hooldekodu detailplaneering on koostamisel ja uus asutus hakkab paiknema endise Tapa sõjaväelinnaku territooriumil, Ambla maantee ääres.

Dialoog Aavere hooldekodu saatuse üle jätkub.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles