Omavalitsuste volikogu juhid tegutsevad seinast seina

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömesilane Ain Suurkaev on harjunud mitmel rindel võitlema.
Töömesilane Ain Suurkaev on harjunud mitmel rindel võitlema. Foto: Aarne Mäe

Kuigi seadus määratleb üheselt omavalitsuste volikogude juhi ülesanded, on Lääne-Virumaal nende töökoormus ja selle eest saadav brutotasu drastiliselt erinev.


Tõeline töömesilane oli Kadrina vallavolikogu esimees Ain Suurkaev, kes pääses volikokku valimisliidu Koduvald nimekirjas. Suurkaev selgitas, et soovib eelolevatel valimistel kandideerida Isamaa ja Respublica Liidu nimekirjas Rakvere linnavolikokku ja seepärast registreeris end hiljuti linnakodanikuks. Seadusjärgselt ei saa ta vallavolikogus enam jätkata.


Küsimusele töökoormuse kohta vastas Suurkaev: "Tundides seda mõõta ei saa." Avaliku halduse magistrikraadiga mees kinnitas, et oli 24 tundi ööpäevas nii Kadrina vallavolikogu esimees kui ka Rakvere abilinnapea.

Volikogu esimehe ülesannete täitmise eest sai ta 15 265 krooni kuus.

Määratlemata koormus
Oma töökoormust ei osanud määratleda Sõmeru vallavolikogu esimees Vahur Liivak. "Kilogrammides ja kroonides mõõta ei ole võimalik," sõnas ta. "Oma kogemusest ütlen, et volikogu esimees ei juhata ainult volikogu. Rohkem hindan teadmisi, mis volikogu tööks on vajalikud," lisas Liivak, kes sai mullu omavalitsuses tehtud töö eest
86 850 krooni ehk keskmiselt 7237 krooni kuus. Volikokku kandideeris ta valimisliidus "Terve Vald".

Keskerakonda kuuluva Rägavere vallavolikogu esimehe Arvo Jaaksoni hinnangul ei ole volikogu juhi töökoormus tundides mõõdetav. Küll aga saab kroonides mõõta töö eest saadavat hüvitist. Rägavere vald hindas mehe nähtud vaeva 4898 kroonile kuus.

Jaaksoni erakonnakaaslane, Tapa vallavolikogu esimees Aleksander Sile vastas töökoormuse küsimusele napisõnaliselt: "Piisav." Osaühingu Termoring Grupp juhatajana töötav Sile pidas piisavaks ka volikogus tehtu eest saadavat 10 500kroonist kuutasu.

Reformierakonda kuuluv Haljala vallavolikogu esimees Leo Aadel vastas, et töökoormus sõltub suhtumisest. "Võib piirduda vaid valla põhimääruses sätestatuga, kuid võib südame ja hingega teha ka rohkem," sõnas 6000 krooni kuus saav Haljala volikogu juht Leo Aadel, kes tegutseb veel eraettevõtjana ja lepingulise õppejõuna Tallinna tehnikaülikoolis.

Ülim täpsus
Tamsalu valla, kuhu kuulub ka Tamsalu linn, volikogu esimees Andrus Freienthal rääkis, et peab vist ainsana omavalitsusjuhtide seas täpset arvestust volikogus tehtud töötundide üle ja esitab selle ka aruandluse kujul vallale. Valimisliidu Tamsalu nimekirjas rahvaasemikuks pürginud Freienthal pühendab volikogule keskmiselt igal tööpäeval kolm tundi. Koormus sõltub mõistagi volikogu ees seisvate ülesannete hulgast ja keerukusest.

Majanduskriisist tuleneva valla pingelise eelarve tõttu taotles Freienthal volikogult
10 000kroonise palga vähendamist 7500 kroonile. Taotlus rahuldati.

Juristi taustaga Vihula vallavolikogu esimees Ain Välba nimetas keskmiseks koormuseks kaks ja pool tööpäeva nädalas ehk täpselt pool seaduses määratletud 40tunnisest töönädalast. Parteitu Välba töötab vaid volikogu esimehena, saades selle eest 10 000 krooni kuus, mis on pool vallavanema palka.

Kaheksatunniseid tööpäevi, millele sageli lisanduvad ületunnid ja töö puhkepäevadel, teevad omavalitsusveteranid Anne Tasuja ja Mihkel Juhkami. Keskerakonna ridadest Kunda linnavolikogu juhiks saanud Anne Tasuja saab 20 800 krooni kuus, tema Rakvere kolleegi Mihkel Juhkami palgalehele on kirjutatud 41 000 krooni. Juhkami pääses linnavolikokku Isamaaliidu nimekirjas. Mõlemad kusagil mujal peale volikogu ei tööta.

Tasuta töö
Tasuta juhivad kohalikke rahvaasemikke Väike-Maarja vallavolikogu esimees Hans Kruusamägi ja Laekvere vallavolikogu esimees Margo Klaasmägi. Mõlemad loobusid hüvitisest seoses omavalitsuse pingelise eelarvega.

Keskerakondlane Kruusamägi sai varem 11 000, Isamaa ja Respublica Liitu kuuluv Klaasmägi 5000 krooni kuus. Mõlemad on osaühingu juhatuse liikmed.

"Töökoormus on suur ja piiramatu ajaga, sest pean olema kursis valla probleemide ja volikogu kõigi komisjonide tööga," sõnas Kruusamägi. Tema Laekvere valla kolleeg Klaasmägi hindas oma töökoormust volikogu juhina keskmiselt 40-50 tunnile kuus ehk 10-12 tunnile nädalas.

Lisaks erinevatele töökoormustele ja palganumbritele on volikogude juhtide seas mitme eluvaldkonna esindajaid.

Erinevad ametid
Ettevõtlusega tegelevad rahvaliidu nimekirjas Vinni vallavolikokku saanud ja hiljem juhiks sirgunud Meelis Maine ja tema Viru-Nigula valla kolleeg Ain Tiivas, kes sai rahvaasemikuks keskerakonna nimekirjas kandideerides.

Viru-Nigula volikogu juht tunnistas, et väikestes valdades on volikogu esimehe töökoormus väike. Tiivase töötasu on 5000, Maine oma 8000 krooni kuus. Maine ütles, et keskmiselt kulutab ta volikogu tegevusele igast tööpäevast kaks tundi.

Rakvere vallavolikogu juhib Rakvere haigla kiirabiautojuht-parameedik Enn Palm. Keskerakondlane pühendub volikogu tööle keskmiselt kuus tundi nädalas, saades selle eest 10 200 krooni kuus.

Rakke vallavolikogu juhib Salla kaupluse juhataja-müüja Eda Aabo, kes kuulub rahvaliidu ridadesse. Aabo oma töökoormust määratleda ei osanud, kuid igal esmaspäeval on ta vallamajas kolm tundi. Töötasu 6000 krooni kuus.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles