Arvo Pärt tutvus “poisiga jalgrattal” ja Pauluse kiriku tulevikuga

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maestro Arvo Pärt uurib arhitektuurivõistlusele laekunud projekte. Teda kuulab Rakvere linnaarhitekt Raul Järg.
Maestro Arvo Pärt uurib arhitektuurivõistlusele laekunud projekte. Teda kuulab Rakvere linnaarhitekt Raul Järg. Foto: Arvet Mägi

Eile nooruse linna Rakveret külastanud maestro Arvo Pärt tutvus tema poisipõlve jäädvustava tulevase skulptuuriga ning Pauluse kiriku rekonstrueerimise arhitektuurivõistluse töödega.


"On küll natuke minu moodi," ütles Arvo Pärt Seaküla Simsoni loodud skulptuuri "Noormees jalgrattal muusikat kuulamas" kohta. "Ma olen küll ära unustanud, missugune ma siis olin, aga pildi järgi vaadates küll. Ta mõjub liigutavalt."


Pauluse kiriku ehk tulevase Arvo Pärdi muusikamaja rekonstrueerimise arhitektuurivõistlusele laekunud 136 arhitekti tööd võtsid heliloojal pea kirjuks. "Olen alles pooled ära vaadanud, aga pea käib ringi - nii palju informatsiooni," lausus kinniste uste taga tegutseva hindamiskomisjoni ruumist viivuks välja lipsanud Pärt.

"Peab olema professionaal, et valikut teha," tõdes ta, kui oli üle vaadanud kõik lahendused.

Spordikirikuna tegutsenud hoones Rakvere linnapea Andres Jaadla saatel väikest ringkäiku tehes uuris helilooja, mis hoones uus, mis vana, ning pani raskejõustikusaalis korraks käed ka tõstekangi külge.

"Tegime ekspertiisi. Õnneks on see südametunnistusega tehtud, ei pea vana maja lõhkuma, et vahelage välja saada," selgitas linnapea. "Ehk saab neid kasutada," märkis Arvo Pärt kiriku originaaluste kohta ja uuris eestiaegset põrandat.

Kui muusikamaja jõuab kord avakontserdini, võiks Arvo Pärdi meelest kõlada seal muusika, mis meeldis kiriku arhitektile Alar Kotlile. "Vaat niisugust muusikat tuleks mängida. Anu [Alar Kotli tütre - toim.] käest peaks küsima, millist muusikat ta armastas. Vähemalt ühte heliloojat," sõnas maestro.

Kas Arvo Pärdilt oleks selleks puhuks heliteost oodata, jättis helilooja lahtiseks. "Kas ma sel ajal elangi," kahtles ta. Andres Jaadla sõnul järgmiseks Arvo Pärdi festivaliks maja veel valmis ei saa.

"Loodan, et 2010ndaks saame sisse anda rahastamistaotluse, et seda ära projekteerida," ütles linnapea. "Arvo järgmiseks juubeliks pole ehitus veel lõppenud."

Arvo Pärdi arvates on avaloost praegu veel vara kõnelda. "Võiks konkursi välja kuulutada, võib-olla saate 140 teost kogu maailmast kontserdisaali avamiseks," soovitas maestro. "Preemia võib ju olla väike, sümboolne," lisas ta.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles