Sado Kaubahoov läks pankrotti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sado Kaubahoov ASi kontoris Tõrremäel valitseb vaikus, sest ehitusfirma on pankrotis.
Sado Kaubahoov ASi kontoris Tõrremäel valitseb vaikus, sest ehitusfirma on pankrotis. Foto: Teet Suur

Lääne-Virumaa ühe tuntuima ehitusfirma Sado Kaubahoovi viis pankrotti Soome äripartner, kes jättis firmale suurema summa tasumata.


Ehitusfirma osanik ja kontaktisik Ivo Vainola rääkis, et ettevõtte majandusraskused algasid siis, kui ehitusettevõtte Soome-poolne äripartner tõmbas firmat alt ja jättis tasumata suure rahasumma.


"Saatuslikuks sai firmale koostöö Soome äripartneriga, kelle nime ma nimetada ei soovi," ütles Vainola. Krediidiinfo andmeil tabas Sado Kaubahoovi raske majanduslik tagasilöök 2006. aastal. Kui 2005. aastal teeniti 52 474 928kroonise käibe juures 8 533 038 krooni puhaskasumit, siis 2006. aastal oli firma käive 11 566 222 krooni ja kahjum 13 406 153 krooni.

Võlgnevuste jada
"Sado Kaubahoov andis buumi tipp­ajal tööd 90 inimesele. Meie ehitusmeistrid olid hinnatud restaureerijad, kes tegid korda Kalvi ja Rägavere mõisa, meid tunnustati kogu Eestis," kõneles Ivo Vainola. Samuti oli ettevõte Virumaa koolide renoveerija.

Vainola lisas, et Soomest laekumata suure rahasumma tõttu tekkisid ettevõttel likviidsusprobleemid ja Sado Kaubahoov jäi omakorda võlgu oma koostööpartneritele. Nii tekkis võlgnevuste jada, mistõttu firma läkski pankrotti.

Maksu- ja tolliameti andmetel on maksumaksjal, pankrotis Sado Kaubahoovil, 18. augusti seisuga tasumata ka 125 093 krooni riigimakse.

Ehitusettevõte Sado Kaubahoov AS asutati 1996. aastal, firma oli Virumaal tuntud kui hoonete remontija, renoveerija ja restaureerija. Sado Kaubahoovi pankrot kuulutati välja Viru maakohtus 22. juulil, pankrotihalduriks nimetati Hele Kuut.

Valus probleem
Firma Viru Haab omanik ja tegevjuht Marko Proover tõdes, et klientidelt raha kättesaamine on praegu ehitusfirmade üleüldine probleem. Antud hetkel on kliendid laastkatuste panekuga ja palkmajade renoveerimisega tegelevale väikefirmale võlgu 100 000 krooni.

"Viie töötajaga väikefirma jaoks on see arvestatav raha ja kui selline summa tasumata jäetakse, siis tekivadki lik­viid­sus­prob­lee­mid," ütles Proover. Ta lisas, et õnneks ei ole tema juhitud firmale tehtud töö eest päris maksmata jäetud.

"Summad laekuvad, kuid kuuajaline hilinemine on tavaline," nentis Proover. Firmal on kliente üle Eesti ja praegu on neil ka piisavalt tellimusi.

Proover selgitas, et raske aeg ehitusfirmade jaoks on detsembrist aprillini, kui välitöid ei ole. See eelseisev aeg tuleb üle elada ja tehtud tööde eest raha kätte saada, et ettevõte praeguse majanduskriisi ajal püsima jääks.

Ehitusfirma Borkholm Grupp, mis tegeleb eramute ja kortermajade katuse- ja fassaaditöödega, on samuti hädas maksete viivitajatega. "Minu firmale on üks klient näiteks võlgu 90 000 krooni. Kui ta esialgu tasus oma võlga osamaksetena, siis viimased üheksa kuud pole ma sellelt kliendilt enam sentigi saanud," tõi näite firma tegevjuht Tanel Pukk. Neid tellijaid, kes maksmisega viivitavad on teisigi. "Kõik see pärsib minu noore firma arengut ja Borkholm Grupp on seesuguste klientide tõttu maksuameti ees võlglane," pahandas Pukk.

Õnneks on ettevõttel ka piisavalt kindlaid ja lepingust kinnipidavaid koostööpartnerid, kes tasuvad töö eest õigel ajal. "Ausate klientide olemasolu on aidanud Borkholm Grupil rasketele aegadele vaatamata ehitusturul seni püsima jääda," ütles Pukk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles