Konservitehas Viru Rand loodab aasta lõpukuudele

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kala.
Kala. Foto: Raigo Pajula

Ida-Virumaal Toilas kalatöötlemisega tegelevas ettevõttes Viru Rand pole ühtegi inimest koondatud, küll aga on töötajatel tulnud leppida palgakärpe ja lühema töönädalaga ning tööliste bussi kadumisega, kirjutab

Põhjarannik.

"Aasta alguses oli mahtude kukkumine nii Eestis kui eksportturgudel suhteliselt järsk ja see ehmatas ära küll," tõdes OÜ Viru Rand juhatuse esimees Toomas Aul.

"Languskuud olid just veebruar ja märts, pärast seda võib öelda, et on tekkinud mingisugune stabiilsus."

Stabiilsusest hoolimata pole konservitehas saanud sel aastal täisnädalaga tööd teha. Auli sõnul on lisaks lühematele töönädalatele töötajaid osaliselt tasustatavale puhkusele saadetud. Ikka selleks, et mitte kedagi koondada, vaid oodata väheke helgemaid aegu.

"Tegelikult on see iga-aastane asi, et suvel toodame lattu," nentis Aul. "Praegu ei ole me lihtsalt tahtnud väga riski võtta ja oleme laoseisud suhteliselt madalad hoidnud."

Päriselt ära kadunud pole ükski turg, küll on aga selge trend, et kõik võtavad kaupa natuke vähem ja kõik läheb aeglasemalt kui varem.

"Oktoobriks oleme Tšehhi turu poole juba päris korralikud laadimised kokku leppinud, nii et septembris saame tervenisti viiepäevaste nädalatega tööd teha," näeb Toomas Aul mõningaid paranemise märke.

Erilisi lootusi ta hellitada siiski ei söanda: "Eksportturgudel on hinnasurve ikka väga tugev, seal me võistleme ju lätlastega. Kõik tahaksid turul olla; et seal olla, pead müüma. Venemaale saaks müüa küll, aga hinnad on kehvad. Sealsed kohalikud tööstused on mingisuguse taseme saavutanud ja suudavad seal ise ka toota oma turule; ega sinna väga lihtne minna ole. Uusi turge pole eriti kusagilt otsidagi, aga paari uue kliendiga käivad läbirääkimised küll."

Tootearendusega Viru Rannas praegu ei tegeleta, see valdkond ootab paremaid aegu. Ühtegi tuttavat toodet pole aga tootmisest maha võetud, sest nende seas pole ainsatki, mida üldse ei ostetaks - kõiki võetakse lihtsalt vähem.

"Klient on see, kes otsustab: kui ta valib letilt toote, siis selle tootjal on võimalik alles jääda," nentis Aul. "Me saame müüa just nii palju, kui ostetakse."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles