Põlevkivihiid plaanib Kiviõlöi lähedale uut kaevandust

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine.
Põlevkivi kaevandamine. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik.

Eesti Energia Kaevandused taotleb kaevandamisluba Uus-Kiviõli kaevandusele, mis peaks veerandsajaks aastaks andma tööd nendele inimestele, kes vabanevad Viru kaevanduse ja Aidu karjääri sulgemise järel, kirjutab Ida-Virumaa päevaleht Põhjarannik.

Eesti Energia Kaevanduste neljast praegu töötavast tootmisüksusest kaks - Aidu karjäär ja Viru kaevandus - lõpetavad mõne aasta pärast tegevuse, sest varud ammenduvad.

Ettenägelikult on emafirma alustanud ettevalmistusi uue, Uus-Kiviõli nime kandva kaevanduse rajamiseks: tellinud uue kaevanduse sotsiaal-majandusliku mõju analüüsi ja hüdrogeoloogilise uuringu, algatanud keskkonnamõju hindamise ja esitanud keskkonnaministeeriumile taotluse kaevandamisloa saamiseks.

"Ettevalmistusteks kulub kolm kuni viis aastat," ei luba Eesti Energia Kaevanduste arendusdirektor Kalmer Sokman uue kaevanduse avanemist enne, kui Aidu ja Viru on lõpetanud.

Uus-Kiviõli kaevanduse põlevkivivaru on tema sõnul 200 miljonit tonni, sellest kolmveerand kaubapõlevkivi.

"Kuue miljoni tonnise aastatoodangu juures jätkub seal tööd 25 aastaks," ütles ta.

"Põlevkivi pärsib meie elu," tõdes Maidla vallavolikogu esimees Enno Vinni, kelle sõnul jätaks uus kaevandus mõjutamata vaid neli küla: Soonurme, Maidla, Savala ja Uniküla.

"Hiljaaegu tahtis üks noor pere Oandusse maja ehitada ja kuna meie vald asub puha põlevkivil, tuli selleks keskkonnaministeeriumist luba küsida. Ministeerium luba ei andnud," tõi Vinni konkreetse näite, kuidas kaevandus juba praegu valla elu mõjutab. "Valla jaoks tähendab uus kaevandus taandarengut: huvi kinnisvara vastu kaob, inimestel tekivad äraminekumõtted."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles