Afganistanis hukkunu oli Roelast pärit

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjamasinad Afganistanis.
Sõjamasinad Afganistanis. Foto: Reuters

Pühapäeva pärastlõunal langesid Afganistanis NATO operatsioonil veebel Eerik Salmus ja seersant Raivis Kang, kes oli juba teine välismissioonil oma elu andnud läänevirulane. Mõlemad langenud olid 26aastased ja seotud Lääne-Virumaaga.

Raivis Kang käis lapsepõlves Roela lasteaias. "Kui hommikul tööle tulin, siis kõik nutsid," rääkis Roela lasteaia juhataja Kärt Põllu, kes mäletas väikest Raivist väga tagasihoidliku poisina.


Raivis Kang lõpetas 2002. aastal Rakvere ametikooli tisleri erialal. Tema klassijuhataja Anneli Tohvert kuulis endise õpilase hukkumisest esmaspäeva hommikul. "Alati rõõmus ja naeratav - sellisena tuli kohe meelde," sõnas Tohvert.


Eerik Salmus alustas sõduriteed 2002. aastal ajateenijana Tapa väljaõppekeskuses.


"Me olime sõbrad," sõnas väljaõppekeskuse leitnant Ainar Afanasjev, kelle hinnangul võis Eeriku peale alati loota. Seda nii teenistuses kui ka eraelus. "Ta oli heaks sõbraks väga paljudele, kes nüüd jäävad temast puudust tundma."


"Eerik oli väga töökas ja need inimesed, kes temaga suhtlesid, hindasid teda väga kõrgelt," lisas leitnant Toomas Rebo.


Seersant Raivis Kang ja veebel Eerik Salmus hukkusid pühapäeva pärastlõunal, mil Afganistani põhiseadusliku valitsuse vastased mässulised ründasid isevalmistatud lõhkekehaga jalaväekompanii Estcoy-8 lahingpioneeride soomukit paari kilomeetri kaugusel patrullbaasist Pimon Lõuna-Afganistani rahutus Helmandi provintsis Nad-e-Ali piirkonnas. Veebel Salmus langes rünnakus kohe. Seersant Kang sai raskelt vigastada ja meedikutel ei õnnestunud tema elu päästa.


Kaitseväe peastaabi ülem kaitseväe juhataja ülesannetes brigaadikindral Neeme Väli ütles, et samas rünnakus sai vigastada veel neli kaitseväelast. Ta kinnitas, et vigastatute seisund ei ole eluohtlik.


Brigaadikindral Väli sõnul said Estcoy-8 lahingpioneerid ülesande julgestada konvoid ning kontrollida Camp Bastioni baasi ja Lashkar Gah vahelist teelõiku oma vastutusalas ning märgistada sealt leitud lõhkekehad. Lõhkekehade kahjutuks tegemine oli nende järel tulevate brittide ülesanne.


Peastaabi ülema sõnul plahvatas lõhkekeha varem kontrollitud teelõigul, kui tagasiteel olevate lahingpioneeride soomuk sõitis lõhkekehale peale. Brigaadikindral Väli sõnul lõhkekeha ilmselt eemalt ei õhitud, esialgsetel andmetel pani lõhkekeha plahvatama surveplaat.


Hukkunute omastele on avaldanud kaastunnet Eesti võimukandjad eesotsas president Toomas Hendrik Ilvesega.


Eesti kaitsevägi on alates 2003. aastast kaotanud Afganistanis kuus meest, kellest kaks on pärit olnud Lääne-Virumaalt.


2007. aasta juunis said Helmandi provintsis raketirünnakus surma meeskonnaülema abi seersant Kalle Torn ja meeskonna autojuht, Lääne-Virust pärit nooremseersant Jako Karuks


Möödunud aasta mai lõpus hukkus Afganistanis õnnetuses toetusüksuse ladudegrupi ülem vanemveebel Ivar Brok.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles