Kasutatud autode turul valitseb loidus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tika Auto müügiplatsil võis leida mõne üksiku uudistaja.
Tika Auto müügiplatsil võis leida mõne üksiku uudistaja. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Kuigi kasutatud autode hinnad on tunduvalt kuk­kunud, valitseb turul suvine vaikus. Auto­müüjad kurdavad ost­jate puu­duse üle, kuid ka müügiplatsidel on ruumi küllaga.


Uute autode müügitabelit juhivad Lääne-Virumaal Wiru Auto ja Hat Auto, kelle käes on selle aasta seitsme kuu andmetel 80% Lääne-Virumaa autoturust. Mõlemad firmad tegelevad ka kasutatud autode müügiga. Üldjuhul võetakse need müüki, kui klient uue masina ostab.


Nii Wiru Auto OÜ tegevjuht Rainer Lille kui Hat Auto ASi kasutatud autode müügikonsultant Silver Päll tõdesid, et mulluse sügisega võrreldes on autode müük kukkunud ligi poole võrra.

Rai­ner Lille sõnul on nad tänavu müünud 30 kasutatud autot, kuid mullu samal perioodil oli neid 50. Silver Pälli ütlusel müüvad nad praegu kuus keskmiselt 3-4 autot, mis on paremate aegadega võrreldes paar korda vähem.

Rakvere kesklinnas asuva Tika Auto OÜ müügiplatsil on umbes 60 autot. Firma müügimehe kinnitusel oli headel aegadel neid seal üle kahe korra rohkem. "Turg on loid," poetas ta käega lüües.

Määrab hind


"Plats on suhteliselt tühi, sest need, mis soodsalt kätte tulnud, on ka maha müüdud," ütles Hat Auto ASi kasutatud autode müügikonsultant Silver Päll.

Sel hetkel oli Hat Auto müügiplatsil ligikaudu 25 kasutatud autot.

Enamik vahetuseks toodud autodest on Eestist ostetud ja see on kindlasti plussiks, sest nii on võimalik jälgida auto ajalugu. "Absoluutselt kõik, mis autot puudutab, on arvutis kirjas," märkis Päll.

Mõne platsil oleva auto hinda on korrigeeritud 20 000-30 000 krooni allapoole. "Eks meiegi peame lähtuma turuhindadest," selgitas müügijuht ja täpsustas, et need autod osteti enne suurt hinnalangust.

Sama on Wiru Autos, kus seisab samuti sõidukeid, mis enne mullusügisest hindade kukkumist sisse ostetud. "Hiljuti müüki võetud autod lähevad suhteliselt hästi kaubaks," sõnas firma tegevjuht Rainer Lille.

Kui veel mõni aeg tagasi oli mõne automargi puhul suurem nõudlus, siis nüüd on põhiliseks kriteeriumiks hind - kui hind sobib, siis klient enamasti automarki ei vaata.


Müügimeeste jutu järgi uurivad nad alati enne müüki kliendi käest, milleks autot vaja on. Põhiliselt otsivad inimesed odavat universaalautot. Hästi lähevad ka kindlale sihtgrupile mõeldud suured maasturid.

Odav universaal

Automüüjate sõnul maksab tavaline hea sellel aastatuhandel valmistatud universaalauto väljalaskeaastast olenevalt 50 000-100 000 krooni.

Uuena on nad kuni kolm korda kallimad ehk hind on vahemikus 150 000-250 000 krooni. Rusikareegli järgi kukub auto hind aastaga 15%. "Kui auto on ostetud kallima lisavarustusega, siis langeb väärtus suhteliselt kiiremini," rääkis kaksteist aastat autode müügiga tegelnud Rainer Lille.

Ta võrdles praegust perioodi kümne aasta taguse ajaga, mil autode müük majanduskriisi tõttu samuti järsult kukkus. "Ega siin ilmas midagi uut ei ole, küllap tuleb jälle tõus," arvas ta.

Statistika

Esmaselt Eestis registreeritud sõiduautod
2008 7 kuud - 32569
2009 7 kuud - 12261

Registreeritud uued sõiduautod

2008 7 kuud - 17540
2009 7 kuud - 6439 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles