Assamallas avati uudne põrsafarm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõigele lisaks saab kindlustada ka loomi. Seda võimalust kasutavad aga vähesed põllumehed.
Kõigele lisaks saab kindlustada ka loomi. Seda võimalust kasutavad aga vähesed põllumehed. Foto: Aarne Mäe

Eile avati Assamallas pasunakoori saatel Eesti moodsaim, OÜ Nurkse Seafarm võõrdepõrsa farm, milles on kokku 7880 kohta ning mille aastatoodanguks kujuneb 45 870 põrsast.


Avamisel viibinud põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tunnustas OÜ Nurkse Seafarm ettevõtmist.



"Praegu, kui Eesti majandusest tuleb tõsiseid uudiseid, on Assamallas moodsa farmihoone rajamine positiivne uudis, mis annab lootust, et halvemad ajad Eesti majanduses hakkavad läbi saama," ütles ta.


OÜ Nurkse Seafarm juhataja Vallo Kruusimägi rääkis, et tegemist oli Assamallas varem tegutsenud farmi laiendamisega, nii et sigalale ehitati juurde 5440 kohaga võõrdepõrsaste tootmishoone ja 4000kuupmeetrine vedelsõnnikumahuti.

Vallo Kruusimägi tunnistas, et emotsioonid on nüüd kõrged, sest ehituse käigus tuli trot­sida raskusi.

"Talvel tulid pakaseperioodid ja nädalaid töötasid ehitajad keerulistes tingimustes, kus mullatöid tehes tuli pidevalt maad soojendada. Raskest katsumusest tulid ehitajad välja ja farmihoone valmis planeeritud ajaks, augusti alguseks" rääkis Vallo Kruusimägi.

Investeeringu suurus oli 22 miljonit krooni.

Vallo Kruusimägi ütles, et uus farm on analoogne Assa­mallas tegutsenud 2400kohalise EKSEKO kontraktorfar­miga.

"Kaks nädalat tagasi tõime seitse-kaheksa kilogrammi kaaluvad põrsad Viljandi EKSEKOst Assamalla farmi. Kasvatame põrsad siin 25-27kilosteks ja edasi saadame nad siit juba järgmisse EKSEKO suurfarmi," selgitas Kruusimägi.

ASi EKSEKO juhatuse esimees Teet Soorm tunnustas Nurkse Seafarmi kui head koostööpartnerit, kelle Assamalla farmis kasvatatakse viiendik EKSEKO võõrdepõrsastest.

Teet Soorm kommenteeris, et Assamalla farm on tehnika viimane sõna, kus on loodud kesikute kasvatamiseks optimaalne mikrokliima ning söötmis- ja jootmisprotsess kõrgtasemel automatiseeritud.

Farmi kütmisel kasutatakse Eestis uudset tehnoloogiat. "Farmi sõnnikukanalite all asuvad torud, mis võtavad soojavaheti kaudu sõnnikust välja soojuse, mida kasutatakse ruumide kütmisel," selgitas Kruusimägi.

INFO

Peatöövõtja, Viljandi firma LeviEhitus OÜ alustas ehitustöödega jaanuaris.
Farmikompleksi projekteeris Agorek OÜ.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles