Arvo Pärdi kingitud raha eest osteti klaver

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärdi kingitus hakkab kõlama Rakvere gümnaasiumi aulas.
Arvo Pärdi kingitus hakkab kõlama Rakvere gümnaasiumi aulas. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eile saabus Rakverre Arvo Pärdi kingitus Rakvere muusikakoolile - uhiuus poolemiljoniline Estonia kontsertklaver, mis hakkab kõlama gümnaasiumi aulas.

540 kilo kaaluv täismõõdus kontsertklaver kanti kuue mehe jõul Rakvere gümnaasiumi aulasse, pakiti kiledest-katetest lahti, seati jalad alla ning lava ees seisis uhiuus must läikiv pill, vabrikunumbriga 7580.

Klaveri kõla Rakvere muusikakooli direktor Toivo Peäske siiski proovida ei saanud - klahvid olid veel kinni: instrument peab nädalapäevad aklimatiseeruma, siis tuleb klaverivabriku meister pilli häälestusele viimast lihvi andma.

"Just tänases Postimehes kirjutati, et Estonia klaverid on jõudnud maailma esikümnesse, tõusnud Ameerikas tehtud Steinway kõrvale," rõõmustas Peäske ja lisas, et kui autoriteetseim Ameerika klaverite pingereastaja [Larry Fine'i "Piano Book" - toim.] nii ütleb, võib teavet uskuda.

"See on täiesti uus ja selleks on kasutatud selle maja vilistlase annetust," sõnas 460 000 krooni maksvat klaverit imetlema tulnud Rakvere gümnaasiumi direktor Aivar Part ja arvas, et selle pilli hoidmine paneb koolile suure vastutuse.

Raha klaveri ostuks kinkis helilooja Arvo Pärt, jagades Eesti riigilt elutööpreemiaks saadud miljoni Rakvere ja Paide muusikakooli vahel.


"Paide ostis väiksemaid pille. Meil oli ka erinevaid mõtteid, aga otsustasime, et ostame klaveri - ega Rakveres niisugust tippklaverit polegi olnud," ütles Toivo Peäske.

Klaverile on kavas kinnitada plaat kirjaga "Arvo Pärdilt Rakvere muusikakoolile". "Plaat on juba tellitud," märkis ta.

Vastse Estonia esitluskontsert on kavas 12. septembril. "Üks meie kõige edukamaid noori pianiste Mihkel Poll on spetsiaalselt selleks puhuks ära õppinud Mozarti kontserdi. Meil tuleb siin sümfooniakontsert," lausus Toivo Peäske.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles