Ametikoole tabas sisseastujate tulv

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere ametikool.
Rakvere ametikool. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Huvi Rakvere ametikoolis õpetatavate erialade vastu oli sel aastal nii suur, et kõiki soovijaid polnud koolil võimalik vastugi võtta. Rohkelt avaldusi esitati ka Väike-Maarja õppekeskusele.


Kui tavaliselt on Rakvere ametikooli õppima asumiseks esita­tud avaldusi umbes 400, siis 17. augusti seisuga, mil vastuvõtt lõppes, oli neid 454. Lõpli­kud arvud selguvad 17. sep­tem­b­ril, kuid juba praegu on kooli kandideerijaid umbes 35% rohkem kui ametikool suudab vastu võtta, sest riiklik tellimus on 372.


Rakvere ametikooli direkto­ri Hannes Metsa sõnul pole tema direktoriks olemise aja jook­sul nii suurt tungi veel olnudki, tema mäletamist mööda on suurim kooli tahtjate arv olnud 420.


Kõige populaarsemaks erialaks osutus ametikoolis autotehniku eriala, 20 kohale oli 86 soovijat. Sellele järgnesid arvutiõppe, kokanduse, maaturismi ja ehitusviimistluse eriala.

Direktori jaoks oli üllatus, et tung ametikooli on nii suur. "Arvasime, et ka meie kolleegid, gümnaasium ja teised, püüa­vad säilitada oma õpilaste arvu. Ja õpilaste arv maakon­nas tegelikult väheneb. Aga et nii palju tuli kooli tahtjaid, oli meile rõõmustav üllatus," kõneles Mets.

Samas paistab Rakvere ametikool silma mitme uue erialaga, mida sügisest õpetama ha­katakse, maaturism, mille vastu suurt huvi tunti, on üks neist.

Hannes Metsa sõnul on neil nii palju uusi erialasid seetõttu, et kool viis oma õppekavad kooskõlla riiklike õppekavadega, mis tähendab, et kui õpilane lõpetab ametikooli ja saab tunnistuse, siis peaks see kehti­ma kõikides Euroopa Liidu riiki­des.

Olulise uuendusena võe­ta­k­se sellest sügisest vastu põhihariduseta õpilasi autohooldus­spetsialisti erialale, ainsaks tingimuseks vanuse alampiir 17 eluaastat.
Konkurss uuele erialale oli küllaltki korralik - kümnele kohale 28 soovijat.

Lisaks põhihariduseta noortele jõudsid vastuvõtukomisjoni ette needki, kes juba töötanud. "Need inimesed, keda ma olen pikka aega näinud tööl Lääne-Virumaa erinevates ettevõtetes, olid vastuvõtupäeval siin ukse taga," ütles Mets.

Huvi polnud suur ainult Rakvere ametikooli erialade, vaid ka Väike-Maarja õppekeskuse omade vastu.

Kui möödunud sügisel oli õppeaasta alguses õppekeskuses 173 õpilast, siis tänavu on neid 200. Direktor Raili Sirgmetsa sõnul võtsid nad teadlikult rohkem õppureid vastu, sest arvestasid väljalangevusega.

Soovijaid oleks rohkemgi olnud, aga õppekeskus sulges vastuvõtu.

"Et kaugelt tulijatele seab piirangu õpilaskodu kohtade arv, siis olime sunnitud vastuvõtu lõpetama. Samas on meil kohustus ka oma piirkonna ees ja peame oluliseks, et oma piirkonna õpilased ikka õppima saaksid," selgitas Sirgmets.

Kui eelmisel aastal võttis õppekeskus vastu veel septemb­ris just oma piirkonna õpilasi, kes soovisid teisest koolist üle tulla, siis sel õppeaastal seda võimalust ei ole.

Kõige rohkem tahtjaid oli õppekeskuses autotehniku ning arvutite ja arvutivõrkude erialale, kus konkurss oli 1,5 inimest kohale, samas täitusid kõik erialad.

Näiteks kahel viimasel aastal ei tuntud huvi puhastusteeninduse eriala vastu ja õpperühmad jäid avamata, aga sellel aastal sai õpperühm üllatuseks avatud.

INFO

Rakvere ametikooli erialad ja õppima soovijad:
autohooldusspetsialist - 10 kohta ja 28 soovijat; kokk - 46 kohta ja 64 soovijat; autotehnik - 20 kohta ja 86 soovijat; keevitaja õpperühm täitus üks-ühele; koostöölukksepp - 20 kohta, konkurss puudus, kuid rühma sai täis; tarkvara ja andmebaaside haldus - 22 kohta ja 62 soovijat; maaturism - 30 kohta ja 47 soovijat; ehitusviimistlus - 24 kohta ja 29 soovijat; kivi- ja betoonkonstruktsioonide ehitus - 24 kohta saadi vaevaliselt täis; keskkonnatehnika lukksepp - konkurss puudus, kuid rühm on peaaegu täis; ehituspuusepp - 24 kohta, konkurss puudus; tisler - 25 kohta, konkurss puudus; pagar-kondiiter - õpperühm sai täis; autodiagnostik keskhariduse baasil - 12 kohta ja 14 soovijat; autotehnik (keskhariduse alusel) - 12 kohta täitusid; hotelliteenindus - 15 kohta ja 37 soovijat.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles