Aasta õpetaja: “Kõik õpilased on head”

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivi Heinla.
Liivi Heinla. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

"Ma arvan, et ma ei oleks õpetaja, kui ma ei usuks, et minu tööl on noortele mõju, aga ma ei oleks realist, kui ma sellesse liiga palju usuks," mõtiskleb Lääne-Virumaa tänavune aasta õpetaja.


Sel aastal tunnustati Lääne-Virumaa aasta õpetaja tiitliga Kadrina keskkooli emakeele- ja kirjanduse õpetajat Liivi Heinlat.



"Kui ma sellest kuulsin, siis ma ei mõelnud üldse sellele, mida see minu jaoks tähendab, vaid mõtlesin, et küll on tore, mu emal on selle üle väga hea meel. Ma olen ema jälgedes astunud ja sama rada läinud. Ta tunneb hästi suurt rõõmu oma õpetajatest laste edusammude üle," rääkis Liivi Heinla. Nimelt on tema ema Salme Heinla olnud samuti õpetaja ja õde Külli õpetab Haljala gümnaasiumis emakeelt.



Liivi Heinla sõnul on tähelepanu ja tunnustamine igale inimesele oluline, kuid ta ei usu, et tiitel teda mõjutab. "Ma ei usu, et ma seetõttu hakkan paremini või ka kehvemini õpetama," ütleb ta vaid paar tundi pärast seda, kui teave saadud tiitli kohta temani jõudis.



1. septembrini on loetud päevad. Liivi Heinla klassis on õpikud lauale valmis pandud, õpetaja süstematiseerinud arvutis oma õppematerjale. "Noore õpetaja ärevust, mis septembrikuus saabub, mul enam ei ole," sõnab ta.



"Kui päris algusesse minna, kui lihtsalt läks õpetaja rolli sisseelamine?"



"Sa mõtled seda aega 200 aastat tagasi?" küsib ta naerdes.



Õpetajana töötab ta 1977. aastast. "Ma enam ei mõtle selle peale, milline ma ise klassi ees olen või välja paistan, vaid selle peale, kuidas õpilastel huvitavam oleks kas või esimest koolipäeva pärast suve "üle elada"."



Tema sõnul on noore õpetaja elu keerulisem. "Mõtlemine, mida teha, võtab palju energiat. Kuidas teha ja kuidas teha tõhusamalt, seda teadmist on aastatega juurde tulnud."



Aastatega on ka see, et valitud on õige amet, kinnitust leidnud. "Ma tean täpselt, et see on see, mida ma teha tahan, ja ma ei taha kuhugi minna."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles