Rakveres kirjutati alla koolirahu lepingule

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kuulutati Rakvere rahvamaja terrassilt välja koolirahu. Koolirahu lepingule kirjutasid alla haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ja õpilasesinduste liidu juhatuse esimees Sille Lukk.


"Miks me koolirahu alla kirjutame? Mitte sellepärast, et Eesti koolis oleks sõda. Sõnal "rahu" on eesti keeles kaks põhilist tähendust. Üks on rahu sõja vastu. Teine on rahu hingerahuna," kõneles minister, kes soovis kõikidele kooliaasta alguse puhul just viimast.

"Sellel õppeaastal olete just teie kogu Eesti koolirahvale sõbraliku koolielu eeskujuks," lisas lastekaitse liidu juhataja Alar Tamm, kes andis Lääne-Virumaa koolidele ülesandeks selle õppeaasta jooksul välja mõelda rändsümboolika "Siil", mida järgmisel aastal koos koolirahu teatepulgaga järgmisel sügisel Elva koolidele edasi anda.

Pärast lepingu allkirjastamist lasti teatripargis lendu õhu- ehk rahupallid. "Rahu, ainult koolirahu," hõiskas Tõnis Lukas Karlssonit parafraseerides terrassilt õpilastele ja õpetajatele. 

Minister ja õpilaste esindaja kirjutasid Rakveres alla järgmisele lepingule:

Soovides, et 2009/2010. õppeaastal valitseks Eesti koolides töine ja sõbralik meeleolu ning õpilaste ja õpetajate koostöö tugineks teineteise mõistmisele ja usaldusele, lepime kokku järgnevas:

Algaval õppeaastal:

1. Märkame, kuulame ja tunnustame üksteist
2. Oleme sallivad, hoiame kokku ja aitame üksteist
3. Hoidume vägivallast ja meelemürkidest - kool peab olema turvaline ja mõnus paik
4. Teeme koostööd ja osaleme aktiivselt koolielus
5. Armastame õppimist ja õpetamist

Eestis algatati Koolirahu programm 1999. aastal Eesti Noorsootöö Keskuse eestvedamisel, koostöös MTÜ T.O.R.E. (Tugiõpilaste Oma Ring Eestis), Eesti 4H ja Eesti Õpilasomavalitsuste Liiduga.

Järgnevate tegevusaastate jooksul liitus programmiga erinevate tegevuste näol Eesti Politsei, Lastekaitse Liit, Eesti Gaidide Liit, Noored Kotkad, Euroopa Noored, UNICEF, MTÜ Naabrivalve: koolivalve, Eesti Noorteühenduste Liit.

Alates 2008. aastast on Koolirahu programmi eestvedajaks Lastekaitse Liit.

Virumaa Teataja veebilehel on kõigil võimalik vastata veebiküsitlusele ja avaldada arvamust, milline on koolirahu väljakuulutamise mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles